Hvordan skal jeg behandle mit ar efter kejsersnit?

Skrevet af GynObs fysioterapeut Mette Nortvig.

I klinikken ser vi dagligt kvinder, som har født ved kejsersnit. Nogle kommer til individuel behandling, andre deltager på vores hold efterfødselshold “Klar efter dit kejsersnit”. 

Størstedelen af dem føler sig alt for lidt informeret omkring deres kejsersnit. Det har som konsekvens, at rigtig mange kvinder lever med smerter og gener grundet deres kejsersnit, uden at vide at det stammer derfra. 

Nogle har svært ved at røre ved deres ar og mange ved slet ikke hvordan de skal arbejde med deres ar. Så derfor har vi nu fået lavet en guide til selvbehandling af arvævet.

Selvbehandling af dit arvæv:

0–4 uger efter fødslen

  • Den første måned efter fødslen heler arvævet og skal have ro til dette. 
  • Du kan med fordel arbejde forsigtigt med arvævet ved at lægge dig på ryggen med bøjet ben, evt. med en stor pude under knæene. Læg dine hænder blidt hvilende ovenpå arret. Træk vejret dybt ned til arret og mærk hvordan vejrtrækningen skaber let bevægelse under dine hænder. 
  • Den dybe vejrtrækning hjælper dig med at stimulere helingen indefra, mobilisere arvævet og hjælper til at bevægeligheden mellem organer i bughulen.

4 – 6 uger efter fødslen

  • Efter 4-5 uger kan selve behandlingen af dit kejsersnitarvæv begynde. For at du må gå i gang med lidt dybere behandling, skal dit ar være helet, dvs. at der ikke er åbne sår, før du går i gang. Du skal nu vænne arret til berøring. Du kan starte uden på tøjet først, hvis du stadig er udfordret på at berøre det direkte.
  • Du kan med fordel lægge dig på ryggen med bøjet ben, evt. med en stor pude under knæene. Læg dine med hænder blidt på arret og rør forsigtigt ved arret og området omkring med lette tryk. Det må ikke gøre ondt, men du må gerne mærke et let stræk i vævet.
  • Undgå tunge løft de første uger, og aflast dig selv, så vævet får mulighed for at hele.

6 – 8 uger efter fødslen:

  • Efter 6-8 uger er arret brudstærk, hvis der vel og mærke ikke har været komplikationer i helingsprocessen. Brudstærk betyder at arvævet ikke kan “gå op” igen. Derfor kan du nu helt trygt arbejde med det – også i dybden.
  • Nu kan du begynde at massere arret blidt ved at lave små cirkler med dine hænder på arret. Start i den ene side og lave cirkler hele vejen til den anden side.
  • Du kan også lave S-form af arvævet, både på tværs og på langs.

8 – 12 uger efter fødslen:

  • Efter 8-12 uger er det tid til at sætte stræk på arvævet. Du former dine fingre som kroge og trækker blidt i arret i forskellige retninger. Du kan også løfte arvævet op og trække i det.
  • Du må arbejder videre med dine cirkler, hvor du nu gerne må gå lidt dybere.

Fra 12 uger og resten af livet:

  • Efter 12 uger er der ikke længere nogen restriktioner for arvævet. Arvævet skal have en masse bevægelse både med dine hænder og via stræk.
  • Du kan ikke fjerne dit arvæv, men du kan smidiggøre det, så det ikke strammer og nedsætter bevægelsen i dit underliv og mave. 
  • Det er vigtigt, at du giver dit ar opmærksomhed, så du bliver tryg og tilpas ved det. Dit ar skal følge dig resten af livet.
  • Vi anbefaler at du arbejder med dit arvæv 2-3 gange om ugen.
Klinik Underværk
Klinik Underværk
Klinik Underværk

Hvorfor skal jeg arbejde med mit arvæv?

Arvæv er sammenvoksninger mellem kroppens forskellige lag af væv. Det er kroppen måde at hele et sår på. Du kan se det som kroppens egen klister-lim. Når vi bliver skåret i under en operation vil kroppen forsøge at lukke det sår, så den danner dette klistret og let stive arvæv mellem lagene for at lukke og samtidig spreder det en masse tråde til det nærliggende væv, ligesom et slags spindelvæv.

Normalt glider vores væv; muskel, organer, fedt og hud frit mellem hinanden, men arvæv klister det hele sammen. Så det er ikke kun lige der, hvor dit ´synlige ar´ er, at der er arvæv, men også både ovenfor og nedenfor dette område. Så du skal arbejde med dit arvæv for at gøre dette klistret væv bevægeligt. 

Når du arbejder med dit arvæv øger cirkulationen og dermed fremmer du helingen. Når du arbejder med dit arvæv skaber du samtidig bevægelse i dit underliv og den nederste del af din mave, hvor du kommer sammenvoksninger. Hver gang du rører ved dit arvæv lærer du dit nervesystemet at acceptere arret som en del af din krop.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved mit kejsersnit?

Det er meget normalt, at arvævet kan svie lidt, klø eller være ømt når du arbejdet med det og lidt tid efterfølgende. Det desuden også meget normalt, at der kan komme en masse følelser og flashbacks fra din fødsel, når du rører og arbejder med dit arvæv – og det er helt okay. Kroppen heler på flere planer.

Du kan med fordel bruge lidt olie, når du arbejder med dit ar, men vent til det er helt dvs. 4-5 uger efter fødslen. Brug gerne en olie med E-vitamin.

Det anbefales, at du har “englehud”, som er kirurgisk tape, på arret op til 1 år efter din fødsel, for at arret heler så pænt som muligt. Du kan med fordel tage det af, når du arbejder med dit arvæv.

Jeg kan eller tør ikke selv røre ved mit ar

Det er helt normalt, at du kan have svært ved at røre ved dit ar. Mange har nedsat følelse på selve arret og lige omkring, så det føles ikke som en del af dem selv. Andre synes at det ulækkert at røre ved og har ikke lyst til det.

Du kan med fordel starte ude på tøjet og med tiden arbejde dig ind under tøjet. Du kan også bruge en lille bold evt. med pigge på, til at trille henover arret, hvis tøjet ikke er afstand nok.

Hvis du stadig har svært ved det eller generelt ønsker professionel skal kigge på det og behandle det, så står vi klar her i klinikken til at hjælpe dig. Du kan booke en tid på vores hjemmeside til en kejsersnitsbehandling.

Hvis du vil læse mere om fødsler ved kejsersnit, kan du se læse vores tidligere blogindlæg “Din fødsel ved kejsersnit”.

Tak fordi du læste med.

Udgivet: 12.05.22