Hvad er delte mavemuskler?
Delte mavemuskler, rectus diastase eller adskilte mavemuskler er forskellige udtryk for det samme; de henviser til den afstand, der er imellem de lige mavemuskler. Udtrykket er ofte forbundet med træning til gravide eller kvinder efter fødslen. For under en graviditet sker der en helt naturlig og nødvendig forandring i bindevævsstrøget (linea alba) imellem de lige mavemuskler (rectus abdominis). Det vil strækkes i takt med at presset indefra øges – en vigtig forandring der muliggøre, at der er plads til den voksende baby i maven. Jo større stræk der kommer på bindevævet, jo tyndere og svagere vil vævet naturligvis blive. Det er blandt andet derfor, at nogle vil opleve den omtalte “toblerneformet-mave” sidst i graviditeten samt lige efter fødslen. Maven giver sig nemlig ved pres der hvor den er svageste.
Navnet delte eller adskilte mavemuskler er i sig selv en smule misvisende – du har nemlig altid haft en afstand mellem dine mavemuskler. Det er den man på veltrænede mennesker kan se imellem sixpacken. Så er den farlig, når nu den tilsyneladende er naturlig?
Delte meninger og delte mavemuskler
Indenfor de seneste år har delte mavemuskler været et meget omtalt emne, og der er mange meninger om det.
Vi oplever, at “delte meninger om delte mavemuskler” kan gøre det svært at navigere i samt skabe forvirring og frygt blandt de kvinder, vi ser her i klinikken. Vi møder (desværre) ofte kvinder, der ikke tør at træne deres mavemuskler i graviditeten eller efter fødslen, da de har læst eller hørt, at træning af de lige mavemuskler, forkerte løft og belastninger, rejsning fra sengen eller lignende kan være farligt. Frygten for at “bevæge sig forkert” kan være en barriere for nye mødre, der gerne vil genoptage træning efter graviditeten.
Det er derfor meget vigtigt for os at understrege, at træning af mavemusklerne efter fødslen ikke er farligt, men at kvalitet, belastning og dosering er vigtige parametre i ethvert genoptræningsforløb. For vi skal ikke negligere, at kroppen ofte har brug for genoptræning, når den har været igennem en graviditet og fødsel. Men det er væsentligt at fremhæve, at alle kvinder er forskellige, når det kommer til genoptræningsbehovet. Nogle kan starte hurtigere med højere belastning end andre. Det afhænger af utrolig mange ting, og særligt hvor belastende graviditeten og fødslen har været, spiller en rolle for, hvor den enkelte kan starte, samt hvor hurtigt hun kan øge.
For langt de fleste, bør man betragte tiden efter en fødsel som et genoptræningsforløb, hvor man starter blidt med fysisk aktivitet, og gradvist øger, gerne superviseret af fagprofessionelle, der har viden indenfor området.
Har jeg delte mavemuskler?
66% af alle gravide har delte mavemuskler i 3. trimester og næsten 100% ved fødslen. Graden af delingen varierer fra kvinde til kvinde, og afhænger blandt andet af genetik, størrelsen på maven, hormonrespons, antallet af graviditeter mm.
Førhen vurderede man delingen efter selve afstanden mellem de lige mavemuskler, altså bredden på bindevævet. I dag ved vi, at det ikke er selve afstanden der spiller den bærende rolle, men kvaliteten af bindevævet der er afgørende. Derfor kan man argumentere for, at navnet “delte mavemuskler” er misvisende, da det i virkeligheden ikke er selve delingen, vi er interesseret i.
Når vi tester for delte mavemuskler, undersøger vi bindevævets eftergivelighed og evne til at spænde op og stabilisere. Altså kan man godt have en lille afstand men svagt bindevæv, og omvendt en større afstand men god evne til at stabilisere.
Hvornår forsvinder delte mavemuskler?
Efter graviditeten vil bindevævet spontant begynde at trække sig sammen mod den oprindelige form. Den spontane bedring sker inden for de første 6-12 mdr efter fødslen, men er påvirket af flere faktorer. Faktorer såsom amning, søvn, kost, mentalt overskud er blandt andet parametre, der kan påvirke helingsprocessen.
Hvordan behandler man delte mavemuskler?
Selvom kroppen gør en stor indsats af sig selv, kan du sagtens styrke din krop sideløbende.
Da bindevævet under graviditeten bliver tyndere og svagere, fokuserer “behandlingen” af delte mavemuskler på at gøre bindevævet stærkt og spændstigt, fremfor at hovedfokusset ligget på selve afstanden.
Det er ikke kun bindevævet som bliver påvirket under graviditeten, det samme gør de underliggende muskellag og bækkenbunden. Genoptræningen af mavemusklerne handler derfor ikke kun om at få samlet de ydre mavemuskler, men om en kombineret indsats, hvor genskabelse af kontakten til hele kernemuskulaturen er i fokus. Kernemuskulaturen består af bækkenbunden, tværgående mavemuskler, vejrtrækningsmuskler og dybe rygmuskler.
Der findes ikke ét mirakelprogram til et sådan genoptræningsforløb. Ligesom alt andet genoptræning, bør delte mavemuskler behandles individuelt. Træningen skal tilrettelægges, så man gradvist genopbygger styrken, stabiliteten og udholdenheden i kernemuskulaturen. Det bedste man kan gøre for sin krop efter fødslen, er at komme i gang med en aktivitet, hvor man udfordrer sin krop (og mave) ud fra sit gældende niveau. Bindevævet og muskulaturen skal belastet for at blive stærkere, hvorfor det er afgørende at genoptræningen gradvist bliver tilpasset ens aktuelle niveau. Som med alt andet (genop)træning, skal man mærke efter kroppens signaler. Træning skal føles godt.
Man skal ikke være bange for at bevæge sig efter fødslen – heller ikke selvom man har en blød mave og delte mavemuskler!
Men gør træningen ondt, eller føler man, at det er svært ved at opnå kontakt til kernemuskulaturen, så kontakt en fysioterapeut med speciale indenfor området. Her hos os tilbyder vi individuelle behandlingsforløb, hvor de guider og støtter dig i din proces. Derudover er der (også) fokus på genoptræning af mavemusklerne på alle vores efterfødselshold, hvor din underviser er GynObs fysioterapeut med specialvidden indenfor området.
Hvis du er i tvivl om vi er den rette hjælp for dig, kan du booker et efterfødsels-tjek på 30 min, hvor du vil få undersøgt din evne til at aktivere din kernemuskulatur.