Er du blevet gravid efter fertilitetsbehandling?

Skrevet af Anette Meier Iversen, GynObs og fertilitetsfysioterapeut.

Kære gravide,
Velkommen til dig. Hvad har du med dig?

Gemmer du på en lille fertilitetsbaby indeni dig? Det ønsker vi dig hjerteligt tillykke med. Tillykke med at du er gravid.

Graviditeten er jo det første, du møder, på din vej ud af ufrivillig barnløshed. Måske er du gravid for første gang. Måske har du været gravid før og oplever forandringerne i din krop som noget genkendeligt, noget du husker, som kan være forbundet med velkendte følelser og reaktioner – glædelige og svære.

Vi forstår, hvis du har haft svært ved at nå hertil, hvor du er lige nu. At det har været en hård, måske lang vej for dig, at blive gravid. Du kan have oplevet nye sider af dig selv og din eventuelle partner. Du kan have overtrådt mange af dine egne grænser på vejen.

Hvad har det betydet for dig og forholdet til din krop, at være ufrivillig barnløs? Måske har du været i fertilitetsbehandling for at kunne lykkes med at blive gravid? Måske har du mistet en eller flere graviditeter undervejs? Har du i lang tid, flere år måske, op til denne graviditet følt dig svigtet af din egen krop for ikke at ville samarbejde med dig?

Hvorfor har jeg en angstpræget graviditet?

Selvfølgelig kan det være helt enormt angstfremkaldende, at du nu i din graviditet skal overlade det store ansvar til din krop om at varte dit lille barn op, hvis du ikke stoler på den. Det er helt normalt, og du er ikke den eneste, der oplever den angst.

I sig selv er det jo vildt fantastisk og fascinerende at tænke på, hvad din krop udretter lige nu, uden at du behøver at bruge bevidst tankekapacitet på det. At din krop giver dit barn alt det, den har brug for, indtil dit barn er klar til at se verden udenfor – og dit bevidste jeg kan overtage ansvaret. Det kræver helt naturligt tillid, hvis du skal kunne føle dig rolig og tryg lige nu.

I vores klinik ser vi mange kvinder, som kommer til os for at få fysioterapeutisk hjælp til at blive gravide. Mange af dem følger vi også ind i deres graviditeter. Vi oplever desuden, at der kommer gravide til os, som ikke har været i klinikken i et fertilitetsforløb, men som har været igennem fertilitetsbehandling, før de som gravide kommer til os første gang. Fælles for mange af disse gravide er, at de har brug for at give plads til deres følelser og tanker. De søger tryghed og midler til at give slip på lidt af deres angst og stress.

Støtter du din krop i din graviditet?

Mange af dem finder ud af, at de har brug for at anerkende, at dét de og deres krop har været igennem forud for graviditeten, har været og måske stadigvæk er hårdt og svært. Vi støtter dem i at gøre gode, rare og sunde ting for deres gravide krop, og mærke den på ny på en positiv måde. At knytte bånd til det lille barn, som skabes indeni, og som har brug for at mærke sin mors tryghed for finde trygt til verden. Vi støtter dem i at forberede deres krop sundt på resten af deres graviditet, på fødslen og på efterfødselsforløbet, og finde handlemuligheder i alt det, som de rent faktisk kan gøre aktivt, for at støtte deres krop i de næste faser af graviditeten.

Hvad brænder vi for i Klinik Underværk?

Vi er fem fysioterapeuter, som har hver vores specialeretning indenfor arbejdet med gravide, og vi gør brug af hinandens hjerner, når vi samarbejder med dig.

Vi brænder for at lette dit hjerte, hvis du kommer til os med bekymringer, angst og sorg. Vi brænder for at styrke dig i din graviditet og støtte dig i at finde dine ressourcer frem. Vi brænder for at give dig handlemuligheder, så du kan give slip på den følelse af magtesløshed, som kan være groet fast i dig før din graviditet.

Angsten for at miste, kan være svær at tage fra dig – men troen på, at du vil stå på den anden side af graviditeten, med et sundt og raskt barn i armene, kan vi styrke. Du har brug for gode kropsoplevelser uden smerter og gener. Og det er ligeså vigtigt for dig, som for alle andre gravide, at din krop har det bedst muligt, mens den skaber og bærer et barn.

Bekymrer du dig om gravidrelaterede smerter?

En graviditet er en naturlig belastning for kroppen, og det er ikke unormalt, at man kan få ondt, fordi kroppen ændrer sig. Når man er gravid, påvirker hormoner vores ligamenter, brusk og bindevæv til at blive løsere. På den måde kan bækkenet give sig, så der er plads til barnet under graviditeten, og så barnet kan passere ud under fødslen. Udskillelsen starter tidligt i graviditeten, og alle kvinder bliver helt naturligt løsere i bækkenet, også før graviditeten bliver synlig. Der er dog sjældent tale om bækkenløsning, når gravide kommer til os med bækkensmerter.

Smerter i bækkenet eller ryggen hos gravide skyldes oftest, at der er en ubalance i det muskulære samarbejde i og omkring bækken, ryg og brystkasse. Og det er vi eksperter i at opdage og afhjælpe.

Med gravidbehandling løsner vi dine spændte muskler og ligamenter, og viser dig relevante øvelser og stræk, som du kan lave hjemme. Vi vejleder dig i, hvordan du passer godt på din krop i din dagligdag og mærker dine behov.

Hvilke teknikker kan hjælpe dig til at finde ro i din gravide krop?

Gravide kroppe som bærer på meget stress og mange spændinger, fx fra et forudgående fertilitetsforløb, har ofte brug for hjælp til at lære at kunne give slip. Og at kunne give slip er en vigtig forberedelse frem mod fødslen. Gravidmassage kan støtte dig i at mærke ro i din krop. Ro, som du måske selv kan have svært ved at finde. En effektfuld teknik er rebozo-massage. Det er blide, vuggende teknikker, hvor enten dit bækken eller din mave bæres af din behandler i et tørklæde. Teknikkerne er effektive, da de finder helt ind til de dybe muskler i bækkenet, fx de dybe hoftebøjere, som altid aktiveres af stress og angst. Målet er ro, afspændthed og plads til din baby i bækkenet. Oftest anbefaler vi modningsakupunktur op til fødslen som en naturlig og skånsom forberedelse, der også stimulerer udskillelse af velværehormoner i din krop med beroligende effekt på både dig og din baby.

Kan en graviditet hele mig, der har været i fertilitetsbehandling?

At være ufrivillig barnløs placerer de fleste i en eksistentiel livskrise. Der skal for de fleste mere end en positiv graviditetstest til for at hele det. Det er dog fantastisk at se, hvordan en graviditet i sig selv langsomt kan hele meget af det, som kan føles itu efter et måske langt forløb i fertilitetsbehandling. Denne heling vil vi gerne støtte ved at hjælpe dig med at flytte noget af fokus væk fra dine bekymringer og over på dine handlemuligheder. Til at se, hvordan du støtter din krop i din graviditet, kommunikerer med dit lille barn derinde, genopbygger tilliden til din krop og samarbejder med den om graviditeten og den kommende fødsel.

Byd din fertilitetsbaby velkommen til verden og giv den al den kærlighed, som du har ventet på at kunne give.

Kærlig hilsen Anette.

Udgivet: 27.11.20