Din fødsel ved kejsersnit

Skrevet af Anette Meier Iversen, fysioterapeut specialiseret i fertilitet, graviditet og kejsersnit

Kære mor, du som har født ved kejsersnit. Eller kommende mor, som forbereder dig på et planlagt kejsersnit.

Der er sikkert meget, du gerne vil vide om din fødsel. Om kejsersnit. Der bliver ikke snakket meget om kejsersnit i fødselsforberedelsen, og vi oplever hos stort set alle kvinder, som kommer til os i vores klinik efter et kejsersnit, at de føler sig meget lidt informeret – både om selve operationen, babys mulige oplevelse af kejsersnittet, kejsersnittets betydning for amning, heling, genoptræning og arvævets betydning for deres krop i fremtiden.

Kejsersnit er et af vores store specialeområder i Klinik Underværk. Vi ved, at vores viden og råd giver tryghed og muligheder til de (kommende) mødre, som søger til os. Det vil vi også gerne dele lidt ud af til dig, med håbet om, at det også kan skabe værdi for dig.

Først vil vi gerne spørge dig – hvordan har du det med dit kejsersnit eller beslutningen om, at din kommende fødsel skal ske ved kejsersnit? Hvad føler du? Er du afklaret? Lettet? Ked af det? Har du drømt om og forestillet dig en naturlig fødsel? Hvilke følelser knytter du til arret og til oplevelsen?

De følelsesmæssige ar

Først skal du vide, at alle følelser er okay. Både de gode og de svære. Også de følelser, som ikke er der. For måske har dit kejsersnit slet ikke fået lov til at fylde hos dig endnu, fordi du er mor og al din opmærksomhed er hos dit barn. De følelser kan du give plads, når der er plads indeni dig.

Vi forholder os aldrig kun til en efterfødselskrop og et arvæv, når man kommer som klient hos os til kejsersnitbehandling. At komme sig efter et kejsersnit rummer tit meget mere end den fysiske heling og genoptræning. Mange følelser kan finde til overfladen, når først man begynder at mærke sit underliv og sit ar. Og det er vores erfaring, at arvæv skal løsnes langsomt og blidt for at give plads til de følelser, som vi gerne vil befri samtidigt.

Vi taler med gravide og mødre i vores klinik om ufrivillig barnløshed, og støtter også mange forud for deres graviditeter i et fertilitetsforløb. For mange af dem, der har haft svært ved at blive eller være gravide, kan en fødsel ved kejsersnit være endnu et nederlag på rejsen. At man fx først ikke kunne blive gravid naturligt, og dernæst heller ikke kunne føde naturligt. For ikke også at nævne, at etablering af amning kan besværes af en fødsel ved kejsersnit – og lykkes man heller ikke med det, så er selvtilliden virkelig på prøve. Det kan være svære følelser at indlede et moderskab på. Man kan føle sig svigtet af sin krop og føle, at man har svigtet sit barn fra start. Og var man i fuld narkose i forbindelse med kejsersnittet, så var man måske slet ikke ”til stede”, da barnet kom til verden.

Alle følelser og oplevelser er så vigtige at give en plads, så du ikke gemmer dem indeni dig. Du vil opleve, at mange andre mødre går med præcis de samme følelser. Netop derfor elsker vi at skabe et rum i vores klinik, et efterfødselshold for kvinder, som alle har født ved kejsersnit. Fordi de ofte genkender sig selv i mange af de tanker, følelser og erfaringer, som de deler med hinanden.

Hvor mange føder ved kejsersnit i Danmark?

I Danmark sker ca. hver 5. fødsel ved kejsersnit. Det er mange fødsler. Selvfølgelig er ethvert kejsersnit velbegrundet, og det vælges jo som oftest for at undgå en potentiel farlig situation for mor eller barn. Derfor er kejsersnit jo en rigtig god løsning i mange tilfælde. Desværre er der bare meget lidt fokus på, hvilke konsekvenser indgrebet kan få, og også hvad man selv kan gøre for at undgå komplikationer.

Kan der være senfølger efter kejsersnit?

Mange lever i dag med gener og smerter grundet deres kejsersnit uden at kende til sammenhængen. Og det er mangelfuldt. Fordi det handler om mangelfuld oplysning og viden. Og det er én af vores store hjertesager her hos os – at hjælpe kvinder til at leve godt videre med deres ar resten af livet.

For de fleste betyder det meget, at deres ar heler flot og bliver pænt. Men vil man forebygge arvævsgener, så er man nødt til at koncentrere sig om de lag, der ligger dybere end huden. Lad os tale lidt mere om de fysiske udfordringer, som kejsersnit kan skabe i underlivet og i kroppen.

Vi gør altid meget ud af først at undervise vores klienter i underlivets indretning og organernes funktion – fordi det er vigtigt for at forstå, hvordan og hvorfor arvæv efter kejsersnit kan give udslag i de symptomer, de kommer med.

Når vi kigger på et kejsersnitar, så er det synlige ar kun overfladen – som toppen af et isbjerg. 7 lag af forskellige strukturer åbner man igennem under en kejsersnitoperation. Det betyder selvfølgelig, at arret er meget mere end det synlige ar. Der er også et ar i selve livmoderen.

Før vi remser en masse udfordringer op, som arvæv i underlivet kan føre med sig, så er det vigtigt lige at få sagt, at arvævsdannelse er kroppens egen helingsmekaniske, og det sker som et respons på en vævsskade. Det er altså kroppens måde at passe på dig. Overlevelse først og fremmest. Men derefter kan det være rigtig godt at kende til de senfølger, som man kan opleve i efterforløbet, så man kan hjælpe sin krop til at leve bedst muligt videre uden mulige begrænsninger fra arvævet.

Organerne i bughulen og underlivet ligger tæt på hinanden. Livmoderen læner sig ned over blæren, bag den har vi endetarmen og tyndtarmen over den. Ned på hver side finder vi de dybe hoftebøjer muskler. Alle organer og vævsstrukturer skal kunne bevæge sig i forhold til hinanden. Har du arvæv i underlivet eller i bughulen, så kan det begrænse bevægeligheden, hvilket bl.a. kan opleves som smerter i lænd og underlivet, udfordringer med fertiliteten, den kvindelige cyklus, fordøjelse og blærefunktion. Symptomerne kan godt være måneder eller år om at opstå, fordi arvæv typisk bliver mere stramt og rigidt med tiden. Så du vil ikke nødvendigvis forbinde generne med dit arvæv.

Vi ønsker for alle et komplikationsfrit forløb efter kejsersnit, og derfor anbefaler vi altid, at man forebygger disse gener med arvævsbehandling og sund genoptræning efter sin fødsel ved kejsersnit. Og opleves udfordringer som nævnt på et senere tidspunkt i livet, så er det vigtigt at vide, at kejsersnittet kan være indblandet. Et ar bliver aldrig for gammelt til at blive behandlet og arbejdet med. Det kan være godt at huske.

Hvordan kan fysioterapi hjælpe når man har født ved kejsersnit?

Her i klinikken behandler vi dit arvæv med blide manuelle teknikker og slutter typisk af med laserterapi for at sætte skub i helingen og dæmpe inflammation. Du vil også blive instrueret i genoptræningsøvelser efter både graviditet og fødsel, hvor fokus er arvævsstræk, kernespænding, mavemusklernes og bækkenbundens arbejde. Og så lærer vi dig, hvordan du kan behandle dit arvæv selv med dine egne hænder. Ved behandlingerne vil der være god tid til at snakke om din oplevelse og de følelser, som er forbundet med dit kejsersnit.

Er du gravid, og forbereder du dig på et planlagt kejsersnit, så kan en kejsersnitkonsultation give dig info og tryghed ift. det forløb, som venter dig. Så du ved, hvordan du kan støtte helingen, komme bedst muligt fra start med din genoptræning, og give din baby de bedste betingelser, når først I er på den anden side.

Vores børnefysioterapeut, Rikke, vil i et andet indlæg fortælle dig meget mere om, hvordan babyer kan opleve fødslen ved kejsersnit, det planlagte og det akutte, og hvordan man kan hjælpe dem godt fra start i livet med den viden vi har om kejsersnittets betydning for motorisk udvikling, amning, tilknytning og stressniveau.

Startguide til selvbehandling af dit ar

Med disse gode råd, kan du selv komme godt fra start efter dit kejsersnit. Allerede et par uger eller få måneder efter fødslen anbefaler vi, at du søger vejledning i, hvordan du kommer skridtet videre mht. din fortsatte arvævsbehandling og genoptræning

  1. Start din arvævsbehandling med opmærksomhed på din vejrtrækning. Trækker du vejret helt ned i maven? Den dybe vejrtrækning hjælper dig til at stimulere helingen indefra, mobilisere arvævet i dannelsen og hjælper til at bevægeligheden mellem organer og strukturer i bughulen vedligeholdes. Undgå tunge løft de første uger, og aflast dig selv, så vævet får mulighed for at hele. Det er vigtigt, at du giver dit ar opmærksomhed, så du bliver tryg og tilpas ved det. Dit ar skal følge dig resten af livet.
  2. Det næste skridt er berøring af arret. Du kan lægge dig på ryggen med bøjede ben og dine håndflader ovenpå dit ar. Til at starte med, kan du røre udenpå tøjet. Mærk hvordan din dybe vejrtrækning løfter og sænker dit ar. Når du er fortrolig med det, og dit ar er helet, så der ikke er åbne sår, kan du placere dine hænder på bar hud, så du har direkte kontakt med dit ar. Dybe vejrtrækninger igen. Mærk dit ar og mærk hvad berøringen gør ved dig. Måske dit ar er et resultat af en akut situation, som kan være forbundet med mange følelser, og det kan være sundt at give disse følelser plads, når du er parat.
  1. Når du er klar til at gå skridtet videre, så kan du fortsætte din arvævsbehandling med øvelsesterapi, som indirekte arbejder med at sætte stræk på dit bindevæv og dit arvæv. Det kan du få instruktion og vejledning i. Efter cirka tre måneders heling kan du få behandlet dit ar manuelt med massage og arvævsbehandling, og du kan få hjælp til at lære, hvordan du kan gøre det selv med dine egne hænder.

Til sidst vil vi afslutte med at ønske dig hjertelig tillykke med moderskabet. Vi står altid til din rådighed, hvis du har spørgsmål til os vedr. dit kejsersnit eller ønsker at besøge os i vores klinik.