Endometriose er en kronisk og smertefuld underlivssygdom, som rammer op mod 10% af kvinder i den fødedygtige alder. Sygdommen kan give mange udfordringer, såsom smerter, nedsat fertilitet og generelt nedsat livskvalitet. Desværre er diagnosen ofte svær at få stillet, da symptomerne kan variere meget fra kvinde til kvinde – og tilstanden er svær at påvise med tilgængelige muligheder for undersøgelse. Og ja, så er menstruationssmerter jo et naturligt forekommende, så mange kvinder med invaliderende menstruationssmerter skal gå langt for at blive taget alvorligt med deres gener.
Hvad er endometriose?
Endometriose opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinde, vokser uden for livmoderen, ofte i bækkenområdet. Dette væv reagerer på hormonelle ændringer i kroppen gennem cyklus og kan forårsage inflammation og dannelse af arvæv, som skaber smerter og nedsætter bevægeligheden af bækkenorganerne. Endometriose kan for nogle kvinder føre til fertilitetsproblemer, da organerne kan blive hæmmede af sammenvoksninger og nedsat blodgennemstrømning.
Symptomerne på endometriose er ikke entydige. Mange oplever smerter ifm. menstruation, men afhængigt af hvor endometriosevævet sidder, eller i takt med at sygdommen udvikler sig, kan smerten også opleves på andre tidspunkter – f.eks. under ægløsning, sex, ved blæretømning eller afføring. Derudover kan kvinder med endometriose også opleve træthed, generelle fordøjelsesproblemer og som sagt nedsat fertilitet.
Kan fysioterapi behandle endometriose?
Selvom der ikke findes en kur mod endometriose, kan smerterne mange gange lindres. Både medicinsk med hormoner, ofte hormonprævention, som kan styre cyklus uden om blødning, smertelindrende medicin og i svære tilfælde operation for at fjerne arvæv og endometriosecyster. Generel sund livsstil og kostmæssige tilpasninger kan gøre en stor forskel, oplever vi blandt klienter i vores praksis.
Vores tilgang til en symptomlindrende indsats er fysioterapeutisk. Vi arbejder med manuel behandling, øvelser, vejledning i livsstil og bevægelse samt laserterapi.
Fysioterapeutisk behandling kan bestå af massage og dybdegående mobiliserende teknikker i maveområdet med fokus på livmoder, blære og tarme – og hos nogle klienter giver det også mening at behandle vaginalt eller rektalt med fokus på bækkenbund og nedre underliv – hos nogle klienter mobiliserer vi ryg og bækkenled – ligesom andre klienter anbefales laserterapi som inflammationsdæmpende indsats eller som støtte til medicinsk fertilitetsbehandling.
Hvad der passer til hvem afhænger bl.a. af hvor endometriosevævet er lokaliseret, og hvilke symptomer der opleves.
Fysioterapi kan have en stor effekt på oplevelsen af smerter, især smerter forårsaget af arvæv og spændte muskler. Formålet med den fysioterapeutiske indsats er nemlig at frigøre og afspænde smertefulde strukturer, som kan være påvirket af endometriose, samt fremme blodgennemstrømningen i underlivet. Altså at optimere organfunktion – både i det reproduktive system og i fordøjelsessystemet.
Derudover er øvelsesterapi en vigtig del af behandlingen, hvor specifikke øvelser og vejrtrækningsteknikker kan hjælpe med at fastholde de positive effekter af behandlingen, samt lindre smerter på egen hånd, hvis de fx. tiltager omkring menstruation.
Smerter ved endometriose kan være enormt voldsomme – og de involverede smertemekanismer er enormt komplekse – hos nogle patienter kan kirurgisk behandling være for risikabelt gr. endometriosevævets placering, og da kan enhver smertelindrende indsats på anden vis bidrage til øget livskvalitet.
Fysioterapi og fertilitetsudfordringer
Fysioterapi kan fungere som et rigtig godt supplement til medicinsk fertilitetsbehandling. Formålet er både at skabe bedre betingelser for en graviditet, støtte den medicinske fertilitetsbehandling og gøre fertilitetsbehandlingen mere tålelig. Hormonbehandlingen, de mange gynækologiske undersøgelser, scanninger og indgreb kan for nogle være ekstra smertefulde, hvis man er plaget af smerter i underlivet pga. endometriose.
I klinikken tilpasser vi den fysioterapeutiske indsats til cyklus og evt. forløb i medicinsk fertilitetsbehandling. Det er vores mål med behandlingen af lindre cyklussmerter samt bedre cyklus- og blødningsforhold som et udtryk for en mere sund og balanceret cyklus.
Hvordan ved man, om man har endometriose?
Skønsmæssigt tager det op mod 6 år her i landet at få diagnosticeret endometriose. Som UroGynObs fysioterapeuter er vi specialiserede i underlivssmerter og samlejesmerter, ligesom vi ved en masse om fertilitet og fertilitetsbehandling. Selvfølgelig ser vi mange kvinder med endometriose – også rigtig mange, hvor vi mistænker lidelsen, uden at de har diagnosen. Vi bidrager ofte som faglig støtte og sender korrespondance til egen læge, hvis vi på begrundet mistanke anbefaler udredning for endometriose.
Hvis du har symptomer, der kunne tyde på endometriose, er du altid velkommen til at kontakte os. Om du har diagnosen eller ej er ikke væsentligt for din behandling hos os. Fysioterapeutisk behandler vi det, vi finder hos dig – med udgangspunkt i de oplevede gener og smerter, som du kommer med. Målet er, at du skal få det bedre, og vores behandling og indsats tilpasses til dig.
Kilder: