Når vi snakker kvindelig fertilitet og processerne omkring det at blive gravid, så kan vi ikke komme udenom livmoderslimhindens helt afgørende betydning.
Livmoderslimhinden udgør det indvendige lag af livmoderen og kaldes i faglige termer for endometrium. I løbet af din cyklus vil slimhinden vokse sig tyk blandt andet under indflydelse af hormonerne østrogen og progesteron, der produceres i æggestokkene, og vil til sidst blive udskilt som menstruation.
Det er slimhindens opgave at modtage det befrugtede æg, og her spiller blandt andet tykkelsen en helt central rolle. De fleste fertilitetsklinikker arbejder med et slimhindemål på mindst 7 mm forud for ægoplægning og gerne trelaget. En tyk slimhinde er nemlig udtryk for, at der er god tilførsel af blod og næringsstoffer, der skal bruges til at nære og udvikle et befrugtet æg.
Hvordan kan du blive klogere på kvaliteten af din slimhinde?
Det er kun muligt at få målt sin slimhindes tykkelse ved en gynækologisk scanning. Men der er nogle få markører, du selv kan holde lidt øje med; din blødning og dit udflåd.
Da din menstruation er en udskillelse af selve slimhinden, kan en sparsom (og i nogle tilfælde manglende) blødning være et udtryk for, at slimhinden ikke er så tyk som ønsket.
Udflåddet er en anden markør. Dit udflåd ændrer sig igennem hele din cyklus og består blandt andet af væske fra selve slimhinden. Udflåddets opgaver er at fugte slimhinden og beskytte underlivet mod uønskede bakterier.
Normalt og sundt udflåd er tyndt, slimet og hvidt og der er ofte meget udflåd omkring ægløsning og før menstruation. Inden for kinesisk medicin er udflåddet ét blandt mange markør for, hvor stærk kroppens Yin-energi er. Yin er den nærende, fugtende substans i kroppen, og har stor betydning for funktionen og næringen af kroppens organer og væv – herunder slimhinden. Har man meget lidt eller intet udflåd i løbet af sin cyklus, kan det påvirke miljøet i livmoderen og dermed slimhindens kvalitet.
Det er vigtigt at understrege, at både menstruation og udflåd kun er indikationer på en tynd eller næringsfattig slimhinde, og at det altid vil kræve bl.a. en gynækologisk undersøgelse med en scanning for at kunne diagnosticere hvorvidt din slimhinde nedsætter din chance for at blive gravid.
I Klinik Underværk arbejder vi som zoneterapeut og fysioterapeuter med at optimere dine forudsætninger for at blive gravid – og det indebærer blandt andet støtte og optimering af din slimhinde.
Hvordan kan man behandle livmoderslimhinden?
Vi tror, at mange ting har indvirkning på opbygning af din slimhinde, ikke mindst et godt blodkredsløb i dit underliv og til din livmoder, så der er næring og ilt til processen.
Inden for kinesisk medicin, som zoneterapien hviler på, er en sund og tyk slimhinde afhængig af mængden og kvaliteten af blod i kroppen, og på balancen i de blodproducerende organer.
Oplever du eksempelvis tør hud, hår der fælder, negle, der knækker nemt, svimmelhed, søvnbesvær og mental uro og samtidig har en sparsom menstruationsblødning, kan det være vigtige tegn på, at slimhinden mangler næring.
Derfor vil Maria i behandlingen ikke kun have fokus på selve slimhinden, men på generelt at stimulere og styrke produktionen af blod i din krop ved at fokusere på at optimere energien og funktionen af blandt andet Lever, Nyrer og Milt, der i kinesisk medicin er ansvarlig for produktion, distribution og opbevaring af blodet i kroppen. Vi vil ofte også snakke muligheder for at benytte kosten til at styrke blodet.
Slimhinder findes ikke kun i livmoderen, men også i eksempelvis mundhulen, tarmsystemet, ører, øjne og næse. Zoneterapiens holistiske blik på udfordringer med din livmoderslimhinde vil derfor også med fordel inddrage andre slimhinderelaterede problematikker i din krop – fx. eksem, svamp, astma, akne og allergier, da lidelser i en del af kroppen ofte vil have en påvirkning på andre funktioner i kroppen.
Fysioterapeutisk kigger vi også på hvor gode bevægeforhold, der er for din livmoder. Din livmoder er et organ i konstant bevægelse – muskelbeklædt trækker den sig sammen og udvider sig i et fint cyklisk mønster (Det kan du læse mere om i et andet blogindlæg her).
Blodcirkulation og organmobilitet kan nedsættes af spændinger, arvæv og nedsat led-bevægelighed. Her anvender vi fysioterapeutisk behandling og øvelsesterapi til at løsne spændinger, stramheder og blokeringer, samt terapeutisk laserterapi (Low Level Laser Therapy) til at fremme energien lokalt i livmoderslimhindens celler, så deres opbygning og funktion støttes.
Det kan være relevant viden for dig som ved, at du har arvæv, smerter eller spændinger i underlivet, har meget asymmetri omkring dit bækken, har sparsom blødning og gerne vil forberede dig på en graviditet.
Hverken zoneterapi eller fysioterapi er et quick fix som behandling til en tynd slimhinde, men vil kræve regelmæssige behandlinger over nogle måneder, suppleret med de anbefalinger, du får med hjem såsom øvelser, kost eller lignende.
Hvad er Ashermans Syndrom?
Et eksempel på en lidelse i slimhinden er Ashermans Syndrom, som er arvæv inde i livmoderen, der skaber sammenvoksning og derved påvirker slimhinden og fertiliteten. Arvævet kan opstå som følge af et kirurgisk indgreb i livmoderhulen, såsom en kirurgisk abort, kejsersnit eller fjernelse af resterende moderkage efter en fødsel.
Arvævet inden i livmoderen begrænser livmoderslimhinden i at opbygges og skaber dårlige pladsforhold inden i livmoderhulen, fx ved at livmodervæggene “klistrer” sig sammen. Det kan lede til udeblivende graviditeter og gentagne graviditetstab.
Derudover er kendetegn ved syndromet svage eller udeblivende menstruationsblødninger, og ofte også kraftige menstruationssmerter. Tilstanden er heldigvis sjælden, men vi ser af og til kvinder i klinikken, der enten har fået stillet diagnosen, eller som vi mistænker, kan have det. Det kan være helt normalt at have en sparsom blødning, men hvis du oplever, at du pludseligt får en meget svag blødning, fx. efter en udskrabning, så skal du reagere på det.
Diagnosen stilles endeligt ved en kikkertundersøgelse af livmoderen, og behandlingen er operativ arvævsfjernelse suppleret med østrogenbehandling. Det kan for mange give rigtig god mening at kombinere dette med fysioterapeutisk behandling, øvelser og laserterapi for at bedre cirkulationen, fremme helingen og stimulere livmoderslimhindens celler.
Det er her også vigtigt at nævne, at nogle kvinder også er udfordret af en for tyk slimhinde i forbindelse med fertilitets. Lider man eksempelvis af voldsom blødningsmængde ved menstruation, så kan det blandt andet være godt at blive undersøgt for, om der eventuelt er en polyp i slimhinden.
Endometriose er en anden lidelse som vi støder på i klinikken, og som er årsag til, at det kan være svært at blive gravid. Det er en tilstand, hvor væv af samme type som slimhinden i livmoderen også sidder uden for llivmoderen, eksempelvis æggelederen, æggestokke eller tarmen, og kan give voldsomme og smertefulde menstruationer. Du kan læse mere om endometriose her.
Er der sammenhæng mellem D-vitamin og en sund livmoderslimhinde?
Der er efterhånden mere og mere forskning, der peger på, at der er en sammenhæng mellem D-vitamin og kvinders fertilitet og chancen for en problemfri graviditet. I forbindelse med fertilitetsbehandling har en række studier blandt andet påvist, at kvinder med et tilfredsstillende niveau af D-vitamin i blodet (over 30 ng/mL eller højere) har bedre mulighed for at opnå graviditet.
D-vitamin ser nemlig ud til at påvirke livmoderslimhindens modtagelighed for et befrugtet æg. Man har ved undersøgelser fundet D-vitamin-receptorer i de kvindelige reproduktive organer, og det giver os grund for at tro, at D-vitamin er et vigtigt vitamin for vores fertilitet.
Den vigtigste kilde til D-vitamin er sollys gennem huden. Man danner nok D-vitamin, hvis blot man opholder sig i sollys 10-20 minutter tre gange ugentligt i dagtimerne. Mange af os får imidlertid ikke tilstrækkeligt med sollys og særligt ikke i vintermånederne. Derfor anbefalede Sundhedsstyrelsen i 2020 at alle voksne og børn (fra 4 år) tager et kosttilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin.
Studier har desuden vist, at træning har positiv effekt på D-vitaminniveauet i kroppen, og at der er en sammenhæng mellem D-vitamin og muskelstyrke. Sætter vi det i relation til slimhinden kan knibeøvelser, sex, orgasmer (som er muskelsammentrækninger i livmoderen) generel motion og bevægelse være fordelagtigt for udvikling af en sund fertil slimhinde.
Mangel på D-vitamin kan blandt andet vise sig som ømhed og træthed i musklerne eller i sjældnere tilfælde smerter i knogler.
Er du i tvivl om, hvorvidt du mangler D-vitamin, kan du få målt det ved en blodprøve hos din læge.
_
Vi håber, at dette skriv har givet dig brugbar viden om din slimhinde og fertilitet. Hvis du ønsker personlig vejledning, så er du altid meget velkommen til at kontakte klinikken uforpligtende.