Rectus Diastase

Nogle kvinder oplever udfordringer med deres mave efter graviditeten. Man kan føle, at den buler, at den ikke bliver stærk igen, og at man fortsat kan se gravid ud flere uger eller måneder efter fødslen. Dette skyldes ofte nedsat kernestabilitet, og derved rectus diastase.

Hvad er Rectus Diastase?

Rectus diastase kaldes på dansk ”delte mavemuskler”. Men det er lidt misvisende, da det ikke er musklerne, som deler sig, men derimod det bindevæv, som sidder imellem musklerne, der giver sig.

Vores mavemuskler har nemlig altid været delte, så de deler sig ikke. Men det bindevæv (linea alba) som sidder mellem vores lige mavemuskler (rectus abdominis) giver sig, for at skabe plads til det voksende barn. ”Rectus” refererer til den lige mavemuskel ”rectus abdominis” og ”diastase” betyder mellemrum. Så rectus diastase er mellemrummet mellem de lige mavemuskler. Normalt er afstanden under 2,5 cm, hvilket svarer til ca. 1,5 fingersbredde, men har man delte mavemuskler er afstanden større en 2,5 cm.

Har jeg delte mavemuskler?

Hvis du kan sætte kryds ved én eller flere af nedestående, så har du muligvis delte mavemuskler:

  • Tilspidset mave, når du laver en mavebøjning – den såkaldte ”Toblerone-mave”
  • Kan få 2 eller flere fingre ned i navlen, når du laver en mavebøjning
  • Smerter i lænd og bækken
  • Fordøjelsesproblemer
  • Problemer med bækkenbunden
  • En maven som buler
  • Bliver fortsat spurgt til, om du er gravid, selvom det er måneder eller år siden, at du har født

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har en udfordring med delte mavemuskler, eller ønsker vejledning i, hvordan du skal gribe din efterfødselstræning an, så kan du bestille et efterfødsels-tjek på 30 min. ved en af klinikkens specialiserede fysioterapeuter.

Book dit tjek her

Kan man forebygge rectus diastase?

Alle kvinder vil i 3. trimester have delte mavemuskler, fordi det er en helt naturlig og nødvendig proces, for at skabe plads til det voksende barn. Man kan forestille sig det som kroppens ekstra plade til spisebordet, når hele familien kommer på besøg, som i dette tilfælde er et lille barn, som flytter ind.

I graviditeten kan man sagtens forebygge, at bindevævet giver sig unødvendigt. Det handler om fleksibilitet af b.la. vores lændemuskel, stabilitet af vores kropskerne og ændring af vores stående og siddende holdning. Alt dette lærer du på vores GravidPilates-hold.

Det er ikke kun gravide kvinder som får delte mavemuskler. Alle som har et kontinuerligt bugtryk indefra kan få delte mavemuskler, f.eks. ved overvægt, hvor fedtet omkring organerne, vil presse på bindevævet og får det til at give sig. Så både mænd og kvinder kan have delte mavemuskler. Vores fysioterapeut Mette har også god erfaring med at behandle mænd med delte mavemuskler.

Kan det hele af sig selv?

6-8 uger efter fødslen har manges bindevæv trukket sig sammen igen, men det er langt fra alles. Hvis ens bindevæv ikke har trukket sig sammen igen og man f.eks. laver almindelig mavebøjning eller planke, så vil man belaste sit bindevæv og dermed forlænge ophelingen af det.

Hvordan behandles delte mavemuskler?

Behandlingen af delte mavemuskler er en kombineret indsats, fordi det ikke er et isoleret ”mave problem”. Det er hele kroppen, som skal i spil. Vi skal have fundet frem til, hvilket strukturer og/eller bevægelser, som er med til at forhindre/forsinke netop din heling. Desuden skal du have viden og øvelser, som kan gøre dig mere stabil og stærk i din kropskerne.

Her i Klinik Underværk tilbyder vores fysioterapeuter Mette og Michelle individuelle behandlings forløb. Et forløb strækker sig typisk over 3-5 konsultationer.

Husk:

Det kan tage op til 2 år inden dine mavemuskler har trukket sig helt sammen, så det kræver både tålmodighed og ihærdighed.

Da indsatsen godt kan tage lang tid, anbefaler vi altid, at man vælger en opfølgning, så man kan følge sin fremgang og holde motivationen oppe.

Har du rectus diastase?

Så book en tid til undersøgelse og behandling hos vores fysioterapeuter Mette og Michelle, der begge har stor viden og erfaring.

Du kan kontakte dem direkte via mail: mette@klinikundervaerk.dk eller michelle@klinikundervaerk.dk eller ringe til klinikken på tlf.: 20340934, hvis du har spørgsmål.

Book din tid her

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark, så kan du få tilskud til din fysioterapeutiske behandling hos os. Husk blot at informere os om, at du er medlem, når du booker din tid.

Du kan ikke bruge en henvisning fra din læge her hos os.