I dette blogindlæg vil jeg forsøge at gøre dig klogere på gynækologisk fysioterapi. Hvis du har spørgsmål, der ikke bliver besvaret, er du altid mere end velkommen til at kontakte klinikken på hej@klinikundervaerk.dk.
Hvad er GynObs fysioterapi?
GynObs eller UroGynObs fysioterapi er det område indenfor fysioterapien, der primært beskæftiger sig med bækken og underliv, reproduktion, graviditet, efterfødsel og seksuelle udfordringer hos mænd og kvinder. Nogle gange omtales en UroGynObs fysioterapeut som en bækkenbundsfysioterapeut, da bækkenbundsmusklerne er den muskelgruppe, man primært arbejder med behandling og træning af.
Når man kalder sig UroGynObs Fysioterapeut betyder det, at man som autoriseret fysioterapeut har taget efteruddannelse hos Dansk Selskab for Urologisk, Gynækologisk og Obstetrisk Fysioterapi (DUGOF) som er et af de faglige selskaber under Dansk Selskab for Fysioterapi.
Det er lidt forskelligt, hvilken titel der bruges, men UroGynObs og GynObs dækker over helt samme uddannelse og speciale.
Hvad betyder UroGynObs fysioterapi?
UroGynObs er en forkortelse og sammentrækning af ordene Urologi, Gynækologi og Obstetrik.
- Urologi er læren om det mandlige kønsorgan samt sygdomme i urinvejene hos begge køn.
- Gynækologi er læren om det kvindelige kønsorgan, både vulva og vagina samt det reproduktive system.
- Obstetrik er læren om graviditet og fødsel.
Hvordan foregår en behandling hos en GynObs fysioterapeut?
Når du kommer til en konsultation hos en GynObs fysioterapeut, så starter vi med en samtale omkring din problematik, så vi får udredt og afdækket dine udfordringer ordentligt, inden vi går videre til undersøgelsen. Her ligger du på ryggen med bøjede knæ på briksen, mens din behandler sidder eller står ved siden af dig. Modsat hos lægen har vores brikse ikke stigebøjler, og vi bruger ingen instrumenter, da vi ikke har behov for samme udsyn op i dit underliv. Dette i sig selv oplever mange, kan gøre en gynækologisk undersøgelse hos en GynObs fysioterapeut meget mere behagelig, end den du får hos lægen eller gynækologen.
Vi gør meget ud af, at oplevelsen skal være god og tryg for dig. Derfor guider vi dig grundigt, og fortæller hele tiden hvad vi gør, ser eller mærker.
Vi starter altid med det, vi kalder en inspektion af underlivet, hvor vi kigger på hele vulva, tester måske sensibilitet og ser dig knibe, hoste eller bugpresse. Herefter laver vi en vaginal undersøgelse, hvor vi tager gel på pegefingeren, og placerer den et par centimeter oppe i skeden på bækkenbundsmusklerne, så vi kan lave en funktionsanalyse af dit knib. Vi tester både din knibefunktion, din styrke, din udholdenhed og din hurtighed, og vi gør det i både højre og venstre side. Hvis du fx kommer med smerter, vil vi også forsøge at undersøge, om vi kan lokalisere, hvor de evt kommer fra.
En undersøgelse tager ofte mellem 5-10 minutter, og ud fra hvad vi finder ved denne, så foretager vi behandling (det kan fx være manuel udspænding af muskulatur eller arvæv) og herefter giver vi instruktion i relevante hjemmeøvelser til dig og din problematik.
Vi undersøger kun analt hos kvinder, hvis det giver mening. Det gør det fx hvis dit knib vaginalt ikke er særlig kraftigt.
Hos mænd foretages undersøgelsen naturligvis altid analt. Her i klinikken er det kun mig, der har mænd i forløb med underlivsproblematikker, og jeg har dem altid placeret sideliggende på briksen med letbøjede knæ, hvor jeg så sidder bag dem og laver undersøgelsen.
Det er helt normalt, hvis du er nervøs, forud for din behandling hos en UroGynObs fysioterapeut. Det må du gerne sætte ord på, når du kommer ind til din behandler. Du må også meget gerne nævne, hvis du tidligere har haft dårlige oplevelser ved gynækologiske behandlinger, ligesom vi meget gerne vil vide det, hvis du fx har været udsat for overgreb eller har andre traumatiske oplevelser med dig.
Forsøg at berolige dig selv med, at vi GynObs fysioterapeuter ser mange underliv hver eneste uge, og de fleste af os her i klinikken laver ikke så meget andet. Desuden har vi selv stor erfaring i at ligge på briksen – under uddannelsen til UroGynObs fysioterapeut øver vi os nemlig på hinanden, ligesom vi i klinikken af og til bruger hinanden (eller de andre i vores netværksgruppe), hvis der fx er teknikker, vi skal øve eller hvis vi har brug for supervision på vores gynækologiske undersøgelse eller behandling. Så langt de fleste GynObs fysioterapeuter har et meget afslappet forhold til underliv. Vi er fx også ligeglade med, hvorvidt du har intimbarberet dig eller om du har din menstruation. Disse ting er kun væsentlige, hvis de betyder noget for dig og at du får en god oplevelse.
Hvordan bliver man GynObs fysioterapeut?
Efteruddannelsen til UroGynObs fysioterapeut hos DUGOF er modul-inddelt. Der er fem forskellige moduler i alt, og de primære for langt de fleste er modul 1 og 2. Her bliver man undervist i anatomien i underlivet, man lærer hvordan man som fysioterapeut foretager en gynækologisk undersøgelse og vurdering, samt får vigtig viden om primært inkontinens og fødselsskader.
Herfra kan man selv bestemme hvorvidt de følgende moduler har relevans for ens arbejdsområde: Modul 3 handler om smerter, Modul 4 om sexologi og det femte modul handler om graviditet og fødsel. Det er ikke et krav, at man tager alle modulerne, og allerede efter modul 1 kan man kalde sig UroGynObs fysioterapeut.
Man kan arbejde som UroGynObs i flere forskellige kontekster med forskellige klientgrupper, så hvad der er relevant viden og uddannelse for nogle UroGynObs fysioterapeuter, har ikke helt så stor betydning for andre. Mange UroGynObs fysioterapeuter tager derfor anden relevant efteruddannelse for at specialisere sig yderligere indenfor deres retning, udover eller i stedet for den uddannelsesrække de kan få fra DUGOF.
Derfor er det altid en god ide at undersøge uddannelsesbaggrund på forhånd, så du ved, om den UroGynObs fysioterapeut, som du søger behandling hos, har den relevante efteruddannelse og erfaring til at behandle lige præcis din problematik.
Du kan se vores certificerings- og kursusrække under vores individuelle profilsider her.
Hvis du ikke bor i nærheden af Aarhus, kan du finde din nærmeste UroGynObs fysioterapeut på denne behandlerliste.
Hvordan holder I jer fagligt opdaterede som UroGynObs fysioterapeuter?
I Klinik Underværk vægter vi den faglige udvikling utrolig højt, og det gælder naturligvis også indenfor UroGynObs specialet. Derfor tager vi alle løbende mere efteruddannelse indenfor området, så vores klienter sikres bedst mulig behandling hos os.
Vi er i dag fire UroGynObs fysioterapeuter, Michelle, Mette, Anette og Anne Sofie, i klinikken, hvilket var et mål ved grundlæggelsen af klinikken i 2020. Dengang var det kun Anne Sofie, der havde efteruddannelsen, men fordi der er så kæmpestor værdi i den daglige erfaringsudveksling og sparring, har det været et stort fokus og ønske, at vi skulle være flere med efterudannelsen. Udover de kortere daglige snakke om klienter, undersøgelsesfund og symptomudvikling, sætter vi hver måned tid af til at holde et fælles sparringsmøde, hvor alle klinikkens UroGynObs fysioterapeuter deltager. Vi holder desuden løbende netværksmøder med UroGynObs fysioterapeuter fra andre klinikker i landet, som vi både erfaringsudveksler viden og behandlingsteknikker med.
Udover at være medlem af DUGOF, er vi alle fire medlem af Dansk selskab for Vulvalidelser (DSVL) og Dansk Urogynækolosik selskab (DUGS). Udover kurser deltager vi årligt på flere temadage og årsmøder, så vi holder os fagligt opdateret og får nyeste viden på området.