Ammevejledning

OBS: lige nu tilbyder klinikken ikke ammevejledning, da Sine er på barsel til efteråret 2024 og Rikke er på barsel til foråret 2025.

Vi tilbyder ammevejledning med fokus på både dig som mor, og på dit barn. Formålet med ammevejledningen, er først at undersøge årsagen til, hvorfor amningen er påvirket, så kan der kan gives den rette vejledning.

Til den første konsultation, vil der derfor blive spurgt ind til graviditeten og fødslen samt til efterforløbet. Dit barn vil også blive undersøgt, da spændinger i kroppen kan påvirke barnets sutteteknik, og derved amningen. Hvis det er muligt, vil amningen blive observeret, da det sammen med de andre ting, kan give en indikation af, hvad årsagen kan være.

Amning er et samarbejde mellem mor og barn, og ikke morens opgave alene

Der er flere faktorer der gør sig gældende, når en amning skal etableres og opretholdes. Det er først og fremmest et samarbejde mellem mor og barn, og ikke morens opgave alene. I selve etableringsfasen har det stor betydning for morens mælkeproduktion og nedløb, hvordan fødslen er forløbet, og om barnet er kommet op til mor med det samme, og får koblet sig rigtigt på brystet. Er moren meget afkræftet eller har mistet en del blod, eller er barnet født ved planlagt kejsersnit, kan det nedsætte og forsinke mælkeproduktionen.

Hvis barnets sutteteknik er begrænset, som følge af spændinger i kroppen eller stramt tungebånd, kan det gøre at mælkekirtlerne ikke aktiveres i samme grad som det kræves, for at opretholde en god mælkeproduktionen. Når sutteteknikken er begrænset, kan det også være sværere for barnet, at tømme brystet helt under en amning, og derved kan der opstå tilstoppede mælkegange og brystbetændelse hos mor. For barnets vedkommende kan det betyde, at det ikke bliver mæt, og kan tabe sig i vægt. Det kan også give mavekneb, hvis barnet tager luft ind undervejs i amningen, som kan gøre barnet mere utilpas og utryg, og gøre det sværere for barnet finde ro og falde i søvn.

Hvad kan være mulige årsager til, at amningen påvirkes?

Mor:

  • Ved et langt og kompliceret fødselsforløb eller ved epiduralblokade samt ved stort blodtab: mælkeproduktionen kan være nedsat eller forsinket.
  • Ved adskillelse fra barnet lige efter fødslen: hudkontakten og nærheden, øger oxytocinet og fremmer mælkeproduktionen og nedløbet. Så hvis der er adskillelse mellem mor og barn, kan det forsinke morens mælkeproduktion.
  • Ved planlagt kejsersnit: ikke samme høje niveau af oxytocin til at starte mælkeproduktionen.
  • Knudret brystvæv: kan gøre at mælkekirtlerne nemmere kan stoppe til, og derved forsinke nedløbet. Det kan samtidig også give anledning til brystbetændelse.
  • Sår på brystvorterne der giver smerter og ubehag. Dette behandler vi med laserterapi.
  • Indadvendte brystvorter: kan gøre det sværere for barnet at danne vakuum.
  • Hurtigt nedløb: hvis mælken kommer meget hurtigt, kan det være svært for barnet at koble sig rigtigt på brystet.

Baby:

  • Spændinger ved kæbe, hals og nakke, som kan opstå via barnets stilling under graviditeten eller under fødslen, og særligt ved meget kort eller meget lang pressefase, og ved brug af sugekop: disse spændinger kan påvirke sutteteknikken, og gøre det sværere for barnet, at åbne højt op omkring brystet, og danne vakuum samt at holde vakuum undervejs.
  • Høj gane: kan give de samme udfordringer som ved muskelspændinger, ift. at danne vakuum.
  • Stramt tungebånd: kan give nedsat bevægelighed af tungen, som kan gøre det sværere at danne vakuum, og holde vakuum under hele amningen. Der kan derved opstå kliklyde.
  • Overaktivt nervesystem: kan gøre at barnet spænder op i hele kroppen, og har svært ved at finde ro og koncentrere sig, når det lægges til brystet.

Online ammevejledning

Både Rikke og Sine tilbyder online ammevejledning til dig, der er tvivl om, hvorvidt du har brug for ammevejledning, eller til dig som har helt konkrete spørgsmål i forhold til f.eks. ammebrik, mælkeproduktion eller supplering.

Bemærk at vores onlinetilbud ikke er en fuld ammevejledning, men derimod mulighed for at sparre med en ammevejleder om enten et specifikt problem eller om nødvendigheden af en fysisk ammevejledning derhjemme eller i klinikken. Det kan derfor være et sted at starte hvis du føler usikkerhed omkring dit ammeforløb.

Konsultationen foregår over Google Meet, og du modtager efterfølgende en skriftlig opsummering af vores snak.

Har du behov for ammevejledning?

Hos os kan du få ammevejledning hos vores kiropraktor Sine eller vores fysioterapeut Rikke. Begge har taget videreuddannelse til ammevejleder.

Hvis du er i tvivl, om der er behov for ammevejledning, så kan du booke et afklarende tjek hos en af dem. Det varer 30 min., og på baggrund af en samtale omkring jeres ammesituation, og en evt. undersøgelse af din baby, vil Rikke eller Sine vurdere om det er relevant med en ammevejledning.

Book en tid i dag

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du i nogle tilfælde få tilskud til din ammevejledning hos os. Rikke er uddannet fysioterapeut og Sine er Kiropraktor. Ved de behandlinger, hvor hun kombinerer vejledningen med fysioterapeutisk behandling eller kiropraktik til dig eller din baby, vil der være tilskud til behandlingen fra Sygeforsikring Danmark.

Vi tilbyder smertefri

Laserterapi til behandling af sårede brystvorter

Læs mere her
Vi har mange tilbud til

til dig, der er mor

Læs mere her