Har du problemer med underlivet?

Det er helt normalt både for kvinder og mænd, at der opstår problemer med underlivet i løbet af livet.
Hos os kan du få hjælp både til behandling, genoptræning og vejledning i forebyggende indsatser. Fordi vi tror på, at du er lykkeligere med en sund bund.

Hvad er bækkenbunden?

Bækkenbunden er en skålformet muskelgruppe, der dækker bunden af bækkenet, fra halebenet, til siderne og frem mod kønsbenet. Den støtter underlivets organer, og ved en sammentrækning i muskelgruppen (et knib) bevæger den sig fremad. På den måde laver den et ”knæk” på endetarmen, skeden (hos kvinder) og urinrøret, og derved kan man holde for urin, luft og afføring.

Helt som andre muskler i kroppen, kan bækkenbundsmusklerne også få skader, blive overbelastet, for slappe, for spændte eller dysfunktionelle. Problemer med bækkenbunden kan bl.a. komme til udtryk som smerter, tyngdefornemmelse eller inkontinens af både urin og afføring.

Hvorfor får jeg problemer med mit underliv?
For at fungere optimalt, skal bækkenbundsmusklerne både kunne spænde op og holde spændingen, når bugtrykket stiger (ved fx et host eller hop), samt give slip på spændingen igen bagefter. Men med alderen, efter operationer i underlivet, ved forstoppelse, ved fysisk eller psykisk stress og specielt efter graviditet og fødsel kan musklerne blive dysfunktionelle, for slappe eller for spændte.

En slap bækkenbund kan give problemer med at holde tæt, fordi musklerne ikke understøtter underlivets organer korrekt. En spændt bækkenbund kan give musklerne svære arbejdsbetingelser, så man får problemer med at holde tæt, fordi de ikke kan reagere hurtigt nok med en spænding ved øget bugtryk.

En overspændt bækkenbund vil ofte være ledsaget af smerte, for helt som ved hovedpine, som kan opstå af spændinger i nakke- og skuldermusklerne, så kan man få underlivssmerter af at spænde for meget i musklerne i og omkring underlivet.

Efter graviditet og fødsel

Mange kvinder har efter en graviditet og en fødsel større eller mindre skade på bækkenbunden og de omkringliggende strukturer, men det er meget forskelligt hvilke symptomer, man kan opleve. Når du lige har født, er det helt normalt i perioden lige efter at have smerter og være utæt for både urin og luft. Mange er ligeledes utætte for afføring, hvis ringmusklen omkring endetarmen er blevet beskadiget.

Det tager naturligvis tid at komme sig, og få sin krop tilbage efter en graviditet og fødsel. Det er meget individuelt, i hvilket tempo det sker. Men hvis du efter 1-2 måneder fortsat ikke har oplevet bedring, så er det ikke en situation, som du blot skal acceptere. Langt størstedelen af kvinder der oplever inkontinens som følger af graviditet og fødsel kan hjælpes, men problemet forsvinder ikke af sig selv.

Hvorfor træne?

Det er vigtigt at træne og genoptræne sin bækkenbund. Undersøgelser har vist, at over halvdelen af alle kvinder med inkontinens kan hjælpes med superviseret bækkenbundstræning. Desuden kan en forbyggende indsats med bækkenbundstræning tidligt i graviditeten sænke risikoen for inkontinens med 62% sent i graviditeten. For at opnå den bedste effekt ved træningen, er det en forudsætning, at man ved, hvordan man skal knibe og afspænde. Omkring hver 6. kvinde har problemer med at knibe korrekt.

Oplever du problemer med bækkenbunden, eller vil du gerne yde en forbyggende indsats for dit underliv? Så er det en rigtig god idé at søge hjælp hos en GynObs-fysioterapeut, der er specialuddannet til at undersøge og behandle bækkenbundsproblemer.

Har du problemer med dit underliv?

Her i klinikken kan du få hjælp af vores GynObs-fysioterapeut Anne Sofie. Hun arbejder med bækkenbunden i et helhedsorienteret perspektiv, og derfor er du sikret en behandling, der tager højde for alle de faktorer, der er i spil hos netop dig.

Hvis du har spørgsmål til behandlingen, så udfyld vores kontaktformular og skriv gerne lidt om dig selv og dine udfordringer, så vil vi vende tilbage med hjælp der passer lige til dig.

Book en tid i dag

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du få tilskud til din behandling eller træning her hos os, da vi er fysioterapeuter og samarbejder med Danmark. Er du medlem og ønsker tilskud, så informer os herom, så vi kan registrere dit tilskud. Du kan ikke bruge en henvisning fra din læge her hos os.