Smerter i underlivet

Underlivssmerter hos kvinder er hyppige, og langt de fleste kvinder vil på et tidspunkt i livet opleve at have smerter i underlivet. For nogen er smerterne forbigående og let forklareligt, og for andre kvinder udvikler det sig, bliver mere vedvarende og har stor indflydelse på dagligdagen. Der kan være mange årsager til, at man får smerter i underlivet, og det er meget individuelt hvordan smerterne opleves.

Hvad er smerter i underlivet?

Smerter i underlivet kan sidde i den ene eller begge sider, i det nederste af maven, omkring halebenet, sædeområdet eller dybt i skeden, fx under eller efter samleje. Smerterne kan også optræde i lysken, lænden eller ned i lårene. Det er heller ikke unormalt, at smerterne kan virke diffuse og flytte sig over tid. De kan være konstante, periodiske eller kommer ved eller efter aktivitet.

Det er meget individuelt, hvordan, hvornår og hvorfor smerterne kommer. Det er vigtigt at opsøge en læge, hvis du oplever smerter i underlivet, du ikke kan forstå. Din læge vil sende dig videre til anden relevant fagperson, hvis der er brug for yderligere udredning. Det anslås, at der årligt er omkring 300.000 danske kvinder, der søger læge på grund af smerter i underlivet, så du er ikke alene.

Smerter i underlivet kan groft opdeles i akutte, kroniske og cykliske:

  • Akutte underlivssmerter, kommer som navnet antyder akut. De skyldes som ofte urinvejsinfektion, underlivsbetændelse, blindtarmsbetændelse, en bristet cyste på æggestokken eller en spontan abort.
  • Kroniske underlivssmerter skyldes for det meste muskelspændinger i underlivet eller hoftebøjeren. Det kan også skyldes endometriose, seksuelle overgreb, spiralbrug eller forstoppelse.
  • Cykliske smerter, hvor man får ondt i perioden omkring menstruation eller ægløsning. Smerterne stammer fra aktivitet i de reproduktive organer, der kan være besværet af fx endometriose, hormonforstyrrelser, muskelspændinger, muskelknuder i livmoderen, arvæv/sammenvoksninger efter underlivsinfektion eller operationer eller irritation fra en spiral.

Hvad skyldes smerter i underlivet?

Den hyppigste årsag til kroniske underlivssmerter er muskelspændinger. Spændingerne kommer over tid, og opstår ofte som følger af sygdom, arvæv efter operation eller fødsel, forkert eller for meget træning eller pga. fejlbelastning grundet uhensigtsmæssig kropsholdning.

Hvis du er stresset, oplever sorg, har problemer i dit samliv eller på anden måde er psykisk belastet, kan det også give spændinger og smerter i underlivet.

Muskelspændingerne kan også komme som en forsvarsreaktion på smerte, der ikke nødvendigvis sidder i underlivet. Men hvis du fx har smerter i din ryg eller skulder, kan du opleve at hele kroppen spænder op, fordi du prøver at ”beskytte dig selv”. Derved bliver det en dårlig vane og ond spiral, hvor smerter giver spændinger, der giver flere/nye smerter, der giver flere spændinger.

Den spiral skal brydes, og det kan en specialuddannet fysioterapeut, en såkalt GynObs fysioterapeut hjælpe dig med. Hos os kan du få hjælp hos enten Anne Sofie, Anette eller Michelle, der alle tre har efteruddannelse til GynObs fysioterapeuter, og derfor har specialviden i at behandle problemer i underlivet.

For at behandle smerterne, er det vigtigt at forstå årsagen til, at de er opstået. Derfor sætter vi altid god tid af, når du kommer i klinikken første gang, så der er tid til en dybdegående samtale omkring dine smerter. Behandlingen består ofte af afspænding af muskulaturen i underlivet, instruktion i udspændingsøvelser og holdningskorrektion. På den måde kan smerterne behandles, og det kan forebygges, at de kommer igen.

“Jeg har gået i forløb hos Anne Sofie med mine smerter i underlivet. Hun er en super dygtig behandler, en af de bedste jeg nogensinde har været ved. Meget kompetent og man kan fornemme, hun er inde i tingene og ved hvad hun snakker om. Hun er god til at forklare og guide. Hun ser hele mig, og ikke kun mit problem i underlivet. Hver gang jeg kom i klinikken, mødte hun mig lige der, hvor jeg var og kunne fornemme, hvad jeg havde brug for på dagen. I dag er jeg så godt som smertefri, og får jeg ondt når jeg fx har været ude og løbe, ved jeg lige hvad jeg skal gøre med de øvelser og de råd, jeg har fået fra hende. Hun får mine varmeste anbefalinger.” udtalelse fra Anne, 38 år. Havde smerter i underlivet i 4 år, som følger af stress, før hun kom til behandling i klinikken.

Har du brug for hjælp mod smerter i underlivet?

Hvis dine smerter i underlivet skyldes spændinger i strukturerne, kan fysioterapeutisk behandling have god effekt. Spændingerne i bækkenområdet og i bækkenbunden kan udspændes manuelt, og du kan få hjemmeøvelser, med fokus på afspændingen der kan afhjælpe symptomerne.

I klinikken er vi fire gynækologiske fysioterapeuter (GynObs); Anne Sofie, Mette, Anette og Michelle. De kan alle hjælpe dig, hvis du oplever smerter i underlivet.

Book en tid i dag

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du få tilskud til din behandling eller træning her hos os, da vi er fysioterapeuter og samarbejder med Danmark. Er du medlem og ønsker tilskud, så informer os herom, så vi kan registrere dit tilskud. Du kan ikke bruge en henvisning fra din læge her hos os.

Vi er specialiserede i at behandle

Endometriose

Læs mere her
Vores sexolog og parterapeut er specialiseret i

Vaginal terapi mod smerter

Læs mere her