Menstruationssmerter

Man regner med at mellem 50 og 90% af alle kvinder i den fertile alder har menstruationssmerter. Smerterne kan variere fra let murren til invaliderende smerter.

Men selvom rigtig mange kvinder oplever smerter ved den månedlige blødning, er det ikke naturligt og noget man bare skal acceptere.

Der kan være rigtig mange årsager til at have menstruationssmerter, og i mange tilfælde vil de kunne reduceres eller fjernes med fysioterapi.

Hvad er menstruationssmerter?

På fagsprog kaldes menstruationssmerter for dysmenoré, som inddeles i primær og sekundær.

Primær dysmenoré er menstruationssmerter, som du kan opleve i de første år efter du har fået din første menstruation. Man regner med at smerterne opstår, fordi udskillelsen af prostaglandiner (det signalstof som får muskulaturen i livmoderen til at øge sin spænding og lave sammentrækninger) er for højt. Ofte vil smerterne mildnes og forsvinde i løbet af et par år.

Sekundær dysmenoré er menstruationssmerter, som først opstår senere i livet. Disse menstruationssmerter skyldes ofte sygdom eller irritation af livmoderen eller de omkringliggende organer og strukturer. Nogle af de hyppigste årsager til sekundær dysmenoré er endometriose, fibromer (muskelknuder), sammenvoksninger i bækkenet eller livmoderhalsen som følger af en underlivsinfektion eller operation. Årsagen til sekundær dysmenoré kan også være uforklarlig.

Det er altså ikke naturligt, at menstruation skal give smerter, og som beskrevet ovenover skyldes det ofte mekaniske udfordringer. Det accepteres dog bredt, at menstruation gør ondt, fordi så mange kvinder hver måned oplever smerter optil og under deres blødning, men det gør dem ikke naturlige.

Vi modtog følgende besked fra Jeanette, der kom i klinikken fordi hun oplevede fertilitetsproblemer:

"Jeg har, så lang tid jeg kan huske, måske endda lige siden jeg fik min første menstruation som 13-årig, lidt utrolig meget at kraftige menstruationssmerter. Jeg husker tydeligt mig selv liggende i fosterstilling i sengen med de vildeste kramper, samt de mange dage jeg måtte blive hjemme fra skole på grund af at jeg slet ikke kunne stå oprejst.
I mine lidt ældre år begyndte jeg at tage smertestillende for det - dog havde det ikke rigtig den store effekt, og jeg havde også der en del fravær fra skole og arbejde.
Da vi i 2017 startede udredning på Fertilitetsklinikken i Horsens, hvor jeg fortalte om mine kraftige smerter, fik jeg stukket en recept i hånden på Bonyl, og dem har jeg egentlig taget indtil nu. For de virker. Men det er jo altså også lidt stærkere end bare normalt håndkøbsmedicin.
Men så skete der det, at jeg kom til behandling hos dygtige Anne Sofie. Hende har jeg nu haft fem behandlinger ved, udover det fertilitets-hold som jeg har deltaget i, og for første gang i 14 år har jeg haft en menstruation fuldstændig uden smerter (!!!). Det har “murret” og trykket lidt i underlivet, men det har ikke gjort ondt.
Det er simpelthen fantastisk at opleve! Jeg er så glad og lettet. For det skal da ingen hemmelighed være, at jeg hver eneste måned frygter min menstruation. Jeg går normalt og er direkte bange for at den skal komme, fordi jeg ved hvilke ulidelige smerter der venter mig.
Jeg kan slet ikke få armene ned, og håber virkelig, at det fortsætter sådan fremover. Tak for den store hjælp indtil nu"

Skal vi hjælpe dig med behandling af dine menstruationssmerter?

Fertilitet er et af vores specialeområder i klinikken, og derfor ved vi utrolig meget om menstruation, cyklus og menstruationssmerter.

I klinikken er to af GynObs fysioterapeuterne, Anne Sofie og Anette, specialiseret i behandling af menstruationssmerter.

Hvis vi skal hjælpe dig, booker du en tid til “1. konsultation, fysioterapi” hos Anette eller Anne Sofie.
Her tager vi en snak om dine smerter og eventuelle andre symptomer, laver en undersøgelse og behandling. Herefter lægger vi en plan, og du får forventeligt hjemmeøvelser og vejledning i tiltag med hjem.

Hvis du her spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte klinikken uforpligtende via mail til annesofie@klinikundervaerk.dk eller anette@klinikundervaerk.dk, eller du kan bruge vores kontaktformular.

Book en tid i dag

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du få tilskud til din behandling her hos os, da vi er fysioterapeuter og samarbejder med Danmark. Er du medlem og ønsker tilskud, så informer os herom, så vi kan registrere dit tilskud. Du kan ikke bruge en henvisning fra din læge her hos os.

Læs vores faglige blogindlæg om

livmoderens bevægelser

Læs med her
I klinikken har vi stor erfaring i behandling af

endometriose

Læs mere her