Menstruationssmerter

Man regner med at mellem 50 og 90% af alle kvinder i den fertile alder har menstruationssmerter. Smerterne kan variere fra let murren til invaliderende smerter.

Men selvom rigtig mange kvinder oplever smerter ved den månedlige blødning, er det ikke naturligt og noget man bare skal acceptere.

Der kan være rigtig mange årsager til at have menstruationssmerter, og i mange tilfælde vil de kunne reduceres eller fjernes med fysioterapi.

Hvad er menstruationssmerter?

På fagsprog kaldes menstruationssmerter for dysmenoré, som inddeles i primær og sekundær.

Primær dysmenoré er menstruationssmerter, som du kan opleve i de første år efter du har fået din første menstruation. Man regner med at smerterne opstår, fordi udskillelsen af prostaglandiner (det signalstof som får muskulaturen i livmoderen til at øge sin spænding og lave sammentrækninger) er for højt. Ofte vil smerterne mildnes og forsvinde i løbet af et par år.

Sekundær dysmenoré er menstruationssmerter, som først opstår senere i livet. Disse menstruationssmerter skyldes ofte sygdom eller irritation af livmoderen eller de omkringliggende organer og strukturer. Nogle af de hyppigste årsager til sekundær dysmenoré er endometriose, fibromer (muskelknuder), sammenvoksninger i bækkenet eller livmoderhalsen som følger af en underlivsinfektion eller operation. Årsagen til sekundær dysmenoré kan også være uforklarlig. Husk at det altid er en god ide at gå til lægen, hvis du pludselig oplever smerter i underlivet.

Siden er fortsat under udarbejdelse – oplever du menstruationssmerter, er du velkommen til at kontakte Anne Sofie eller Anette på tlf. 20340934 eller mail hej@klinikundervaerk.dk eller booke en tid til fysioterapeutisk behandling online.