Erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion, også kaldet rejsningsproblemer eller impotens, er en tilstand og ikke en sygdom. Det er betegnelsen for nedsat evne til at få rejsning af penis, og har altså ingen sammenhæng med svigtende lyst, manglende evne til orgasme eller ejakulationsforstyrrelser.

Hvad kan jeg gøre for at undgå rejsningsproblemer?

Årsagen kan være livsstilssygdomme som diabetes 2, forhøjet blodtryk og overvægt. Derudover vil noget medicin, et stort alkoholforbrug, rygning og fysisk inaktivitet også kunne give erektil dysfunktion. Det kan gå psykisk hårdt udover de mænd, der oplever erektil dysfunktion. Det går ud over livskvaliteten, selvtilliden, sexlivet og parforholdet. Hos omkring hver 5. mand med erektil dysfunktion er det forbundet med betydelige psykiske problemer, og det er meget almindeligt, at det giver præstationsangst.

Forekomsten af erektil dysfunktion stiger med alderen. Man regner med at omkring 10% af alle mænd i 50’erne oplever erektil dysfunktion, og mellem 20-25% af mænd over 65 år.

Rejsningen af penis er afhængig af blodcirkulationen. Derfor er det vigtigt at træne kredsløbet både lokalt i underlivet og generelt for restens af kroppen.

Du skal derfor følge sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet, alkoholindtag, stoppe rygning og spise sundt og varieret.

Flere studier viser, at mænd med erektil dysfunktion har stor gavn af at træne deres bækkenbund. Derfor bør man overveje træning som førstevalg af behandling inden fx medicinering.

Træning af bækkenbunden

Et godt træningsprogram til bækkenbunden har fokus på at styrke musklerne. Men husk på, at bækkenbundens muskler er små, så en sammentrækning skal aldrig være stor og voldsom. Derfor skal du fx kun holde et knib så længe, at du kan mærke, når du giver slip igen. Ellers kan det ende med en overspændt bækkenbund. Så for at kunne træne musklerne i underlivet er det en forudsætning, at du ved, hvordan du aktiverer dem korrekt.

Hvis du er usikker på, om du gør det korrekt eller hvis du oplever smerter imens du træner eller efterfølgende, bør du opsøge en specialuddannet fysioterapeut, der kan undersøge din knibeteknik gennem anus.

Har du brug for hjælp med erektil dysfunktion?

Hos os kan du få hjælp hos Anne Sofie, der er fysioterapeuter med en videreuddannelse til UroGynObs. Hun kan derfor både undersøge din knibeteknik, guide dig til korrekt spænding og afspænding, samt hjælpe dig med at tilrettelægge et træningsprogram.

Hvis du har spørgsmål, kan hun kontaktes direkte på mail annesofie@klinikundervaerk.dk eller du kan ringe til klinikken på tlf. 20340934.

Book en tid i dag

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du få tilskud til din behandling eller træning her hos os, da vi er fysioterapeuter og samarbejder med Danmark. Er du medlem og ønsker tilskud, så informer os herom, så vi kan registrere dit tilskud. Du kan ikke bruge en henvisning fra din læge her hos os.