Skip to main content

Erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion, også kaldet rejsningsproblemer eller impotens, er en tilstand og ikke en sygdom.

Det er betegnelsen for manglende evne til at opnå og opretholde en rejsning af penis, der er tilstrækkelig til at gennemføre samleje på en tilfredsstillende måde.

Rejsningsproblemer kan både opstå pga. fysiske og psykiske problemer, og er en meget hyppig seksuel problemstilling.

Hvorfor får jeg rejsningsproblemer?

Årsagen til erektil dysfunktion kan både være fysiske og psykiske eller en kombination af begge.

Af fysiske årsager kan nævnes livsstilssygdomme som diabetes 2, forhøjet blodtryk og overvægt. Derudover vil noget medicin, et stort alkoholforbrug, rygning og fysisk inaktivitet også kunne give erektil dysfunktion. Det kan gå psykisk hårdt udover de mænd, der oplever erektil dysfunktion. Det går ud over livskvaliteten, selvtilliden, sexlivet og parforholdet. Hos omkring hver 5. mand med erektil dysfunktion er det forbundet med betydelige psykiske problemer, og det er meget almindeligt, at det giver præstationsangst.

Forekomsten af erektil dysfunktion stiger med alderen. Man regner med at omkring 10% af alle mænd i 50’erne oplever erektil dysfunktion, og mellem 20-25% af mænd over 65 år.

Rejsningen af penis er afhængig af blodcirkulationen. Derfor er det vigtigt at træne kredsløbet både lokalt i underlivet og generelt for restens af kroppen.

Du skal derfor følge sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet, alkoholindtag, stoppe rygning og spise sundt og varieret. Studier peger på, at for de mænd, hvor rejsningsproblemerne skyldes åreforkalkning (hvilket er den hyppigste fysiske årsag), kan det reduceres betragteligt med 40 minutters træning 4 gange i ugen.

Derudover peger studier også på,at mænd med erektil dysfunktion har stor gavn af at træne deres bækkenbund. Derfor bør man overveje træning og livsstilsændring som førstevalg til behandling af rejsninsbesvær inden fx medicinering.

Træning af bækkenbunden

Et godt træningsprogram til bækkenbunden har fokus på at styrke musklerne. Men husk på, at bækkenbundens muskler er små, så en sammentrækning skal aldrig være stor og voldsom. Derfor skal du fx kun holde et knib så længe, at du kan mærke, når du giver slip igen. Ellers kan det ende med en overspændt bækkenbund, der i værste fald kan give smerter og gøre problemerne med rejsningen endnu værre. Så for at kunne træne musklerne i underlivet er det en forudsætning, at du ved, hvordan du aktiverer dem korrekt.

Hvis du er usikker på, om du gør det korrekt eller hvis du oplever smerter imens du træner eller efterfølgende, bør du opsøge en specialuddannet fysioterapeut, der kan undersøge din knibeteknik gennem anus.

Er mine udfordringer psykiske?

Når mænd oplever problemer med potensen, og alle fysiske årsager er udelukket, er det ofte mere psykisk betinget. Hvis man fx oplever, at have rejsning om morgenen, at rejsningen sagtens kan holdes i forbindelse med onani eller at penis rent faktisk bliver stiv til samleje, men at stivheden forsvinder undervejs, så kan det tyde på, at årsagen er mere tankemæssig eller psykologisk end fysisk.

Den hyppigste psykiske årsag til rejsningsproblemer er præstationsangst. Udover denne årsag kan psykisk betingede rejsningsproblemer skyldes fx usikkerhed eller dårligt selvværd, eller være et symptom på stress, angst eller depression. Rejsningsbesvær kan også komme som reaktion på problemer i parforholdet, hvis I har fertilitetsproblemer, der er en uoverensstemmelse omkring lyst og ønsker til seksuel samvær eller som en respons på usikkerhed omkring (eller manglende accept af) egen seksuelle orientering.

Har du brug for hjælp til behandling af rejsningsproblemer?

Hos os kan du få hjælp hos Anne Sofie, der er fysioterapeuter med en videreuddannelse til UroGynObs. Hun kan derfor både undersøge din knibeteknik, guide dig til korrekt spænding og afspænding, samt hjælpe dig med at tilrettelægge et træningsprogram.
Du booker en tid til en “1. konsultation, urologisk fysioterapi”. Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om, hvorvidt Anne Sofie kan hjælpe dig, kan hun kontaktes direkte på mail annesofie@klinikundervaerk.dk.

Hvis dine rejsningsproblemer bunder i noget psykisk, såsom præstationsangst, så kan du få hjælp hos klinikkens sexolog Lea. Hende kontakter du via mail sorgenfreiterapi@gmail.com.

Book en tid i dag

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du få tilskud til din behandling eller træning her hos os, da vi er fysioterapeuter og samarbejder med Danmark. Er du medlem og ønsker tilskud, så informer os herom, så vi kan registrere dit tilskud. Du kan ikke bruge en henvisning fra din læge her hos os.

Vi hjælper dig, der oplever

Smerter i underlivet

Læs mere her
Lea og Anne Sofie har skrevet et blogindlæg om årsagerne til

at rejsningen driller

Læs det her