Når du er i et fysioterapeutisk fertilitetsforløb hos os, så består en stor del af behandlingen i instruktion i specifikke fertilitetsfremmende øvelser – på den måde adskiller behandlingen sig ikke fra velkendt fysioterapi. Anbefalingen er, at øvelserne udføres dagligt, og derfor er du selv i høj grad en aktiv del af dit fertilitetsfremmende behandlingsforløb hos os.
Hvilken effekt har fertilitetsfremmende øvelser?
De fertilitetsfremmende øvelser har fokus på at mobilisere leddene i bækken og rygsøjle, afspænde musklerne omkring inderlår, hofte og underliv samt at fremme kredsløbet og sikre en optimal vejrtrækning.
Hovedformålet med øvelsesterapien skal optimere nerveforsyningen til livmoderen, æggestokkene og æggelederne (de reproduktive organer), øge mobiliteten mellem organerne og bedre blodkredsløbet i underlivet, så organerne forsynes optimalt med ilt og næring. Altså har øvelserne det formål, at de hjælper til at gøre forholdene i underlivet så gode som muligt, så de reproduktive organer opnår de bedst mulige betingelser for at kunne fungere optimalt.
Oplever du problemer med fertiliteten, så kan det skyldes, at kroppen kæmper mod nogle udfordringer, som den har svært ved at kompensere for. Vores krop er intelligent, og den tilpasser sig for det meste det, som vi udsætter den for. Problemer og gener opstår, når kroppen ikke kan kompensere for det længere. Her er det vores egen opgave at omstrukturere nogle ting i vores hverdag. Vi kan forholde os aktivt til vores problem både ved at undgå det, som belaster vores krop uhensigtsmæssigt, så problemet ikke forværres og samtidig rette op på tilstanden ved hjælp af øvelser og træning.
Man kan fremme sin fertilitet med øvelser, hvis øvelserne kan være med til at rette op på de forhold, som fertilitetsproblemerne skyldes. Nedsat fertilitet grundet fx kromosomfejl, har vi som fysioterapeuter ikke gode redskaber til at kunne behandle. Men mange mekaniske faktorer kan være årsag til nedsat fertilitet, og her kan fysioterapi være aktuelt.
Hvem har opfundet de fertilitetsfremmende øvelser?
De fertilitetsfremmende øvelser er en del af Mojzisova-metoden.
Metoden er opkaldt efter den tjekkiske fysioterapeut Ludmila Mojzisova (1932-1992). Hun arbejdede på de gynækologiske afdelinger på hospitalerne i Prag og Brno i Tjekkoslovakiet. Hun udviklede i 1970’erne Mojzisova-metoden som med en naturlig og sundhedsfremmende tilgang behandler fertilitetsproblemer med manuel behandling og daglig udførsel af hjemmeøvelser.
Metoden har været anvendt i flere årtier i Tjekkiet, og siden år 1991, året før Mojzisova døde, og frem til i dag er den blevet anbefalet som førstevalg til behandling af kvindelig infertilitet af det tjekkiske sundhedsministerium.
Udviklingen af den fertilitetsfremmende fysioterapi opstod på baggrund af tendenser, som hun så hos flere af sine infertile klienter. Mange af dem havde en uhensigtsmæssig holdning, svage ballemuskler samt (ofte asymmetriske) spændinger i ryggen, inderlårene og bækkenbundsmuskulatur. Hun mente, at disse holdningsproblemer og muskulære dysfunktioner skabte afklemning, træk og irritation ved nerverens udspring i rygsøjlen samt nedsat blodforsyning til og bevægelighed omkring organerne.
Hvad er Mojzisovametoden?
Mojzisova-metoden har en kombineret tilgang bestående af hhv. manuel behandling og øvelsesterapi. Ved behandling mobiliseres leddene og spændt muskulatur løsnes. Ved øvelsesterapi optimeres forholdene og bevægeligheden i underlivet, så de reproduktive organer opnår bedst mulige betingelser for at kunne fungere optimalt.
Faktisk var det de daglige hjemmeøvelser og bevidsthed omkring holdning og ergonomi, som var det primære i Mojzisova’s fertilitetsbehandling. Hvordan du i dagligdagen bruger din krop, betyder nemlig meget, når du gerne vil være gravid.
Hvorfor er bevægelighed i ryggen og underlivet vigtigt for fertiliteten?
Nerverne går fra rygsøjlen ud til organerne. Opstår der en problematik i rygsøjlen, vil der også opstå en problematik i det tilsvarende indre organ, fordi nerverne påvirkes. Omvendt kan en problematik i et indre organ også komme til udtryk som en rygproblematik og give fx smerter eller spændinger.
Dette baseres øvelsesterapien blandt andet på. Vi skal bl.a. arbejde med ryggen for at sikre optimal nerveforsyning til og fra de indre organer, så der ikke opstår spasmer i organmuskulaturen, hvilket bl.a. kan gøre livmoderen irritabel og give smerter i underlivet. Problematikker i rygsøjlen kan bl.a. skabes pga. en skade eller overdreven belastning som fx dårlig holdning, siddestillinger eller arbejdsstillinger.
Udover nervepåvirkning mente Mojzisova også, at muskulære spændinger i ryg og bækkenområdet forårsaget af eks. stress, inaktivitet eller dårlige arbejdsstillinger, kunne nedsætte blodforsyningen til de reproduktive organer så ilt, næring og hormontransport blev svækket. Og det med betydning for fertiliteten og især udviklingen i den tidlige graviditet.
Har organerne i underlivet dårlige pladsforhold, måske fordi hoftebøjeren er stram, eller fordi der er arvæv i underlivet, så kan de ikke bevæge sig frit. Livmoderen, æggestokkene og æggelederne er konstant i bevægelse for at holde alle processer i kvindens cyklus i gang. Det kan du læse mere om i dette blogindlæg om livmoderens bevægelser.
Har organerne ikke mulighed for bevægelse, kan det få betydning for den reproduktive funktion. Det kan det også fordi, at den manglende mobilitet i underlivet kan nedsætte blodcirkulationen til organerne, så livmoderen og æggestokkene ikke får nok næring og ilt gennem blodet, til at kunne fungere fuldt ud.
Øvelsesterapien er specifik, dvs. den består af bestemte øvelser, og øvelserne tilpasses specielt til dig. Måske har du en bagoverbøjet livmoder, som der skal tages hensyn til? Med rette behandling og øvelser kan du selv hjælpe livmoderen til bedre mobilitet og placering.
Hvem kan de fertilitetsfremmende øvelser hjælpe?
Mojzisova havde i sin tid størst succes med at behandle kvinder med tendens til hyppige aborter og tidligere traumer eller operationer i bækkenregionen – altså kvinder med arvæv.
Effekten af Mojzisova-metoden har ved ældre forskning vist at kunne næsten firedoble visse infertile kvinders chancer for naturlig graviditet.
I dag bruges Mojzisova-metoden i en mere modificeret form, som er tilpasset til nutidens kvinder. På Mojzisovas tid anbefalede man at kvinderne udførte de fertilitetsfremmende øvelser to gange dagligt, men det ved vi godt, er et umuligt krav i en moderne dansk kvindes liv.
Vi har grund til at formode, at det også kan være en fordel at arbejde med Mojzisova’s øvelser som forberedelse til et IUI- eller IVF forsøg. Især for kvinder, der har smerter eller muskulære spændinger i lænde- eller bækkenregionen. Det er sandsynligt, at den øgede blodcirkulation og organernes forbedrede bevægefrihed vil hæve succesraten for den medicinske fertilitetsbehandling og dermed nedbringe antallet af nødvendige forsøg.
Mojzisova’s øvelser danner grundlag for den øvelsesterapi, som vi tilbyder i vores individuelle fysioterapeutiske konsultationer og på “Styrk din Fertilitet” hold eller workshops. Både Anette og Anne Sofie er certificeret i Mojzisova Method ad. Modum Ludmilla Mojzisova, og i både 2017, 2018 og 2019 blev de undervist af tjekkiske Vlasta Bezvodova, der selv var elev under Ludmilla Mojzisova og Hana Volejnikova.