Øvelsesterapi

Når du er i et fysioterapeutisk fertilitetsforløb hos os, så består en stor del af behandlingen i instruktion i specifikke fertilitetsfremmende øvelser – på den måde adskiller vores behandling sig ikke så meget fra velkendt fysioterapi.
Øvelserne udføres dagligt, og derfor er du selv i høj grad en aktiv del af dit behandlingsforløb hos os.

Fertilitetsfremmende øvelsesterapi

De fertilitetsfremmende øvelser har fokus på at mobilisere leddene i bækken og rygsøjle, afspænde musklerne omkring inderlår, hofte og underliv, at fremme kredsløbet og at have en optimal vejrtrækning.
Hovedformålet med øvelsesterapien skal optimere nerveforsyningen til livmoderen, æggestokkene og æggelederne (de reproduktive organer), øge mobiliteten mellem organerne og bedre blodkredsløbet i underlivet, så organerne forsynes optimalt med ilt og næring.
Altså har øvelserne det formål, at de hjælper til at gøre forholdene i underlivet så gode som muligt, så de reproduktive organer opnår de bedst mulige betingelser for at kunne fungere optimalt.

Oplever man problemer med fertiliteten, så kan det være fordi, at kroppen kæmper mod nogle udfordringer, som den har svært ved at kompensere for. Vores krop er intelligent og den tilpasser sig for det meste det, som vi udsætter den for. Problemer og gener opstår, når kroppen ikke kan kompensere for det længere. Her er det vores egen opgave at omstrukturere nogle ting i vores hverdag. Vi kan forholde os aktivt til vores problem både ved at undgå det, som belaster vores krop uhensigtsmæssigt, så problemet ikke forværres og samtidig rette op på tilstanden ved hjælp af øvelser og træning.
Man kan fremme sin fertilitet med øvelser, hvis øvelserne kan være med til at rette op på de forhold, som fertilitetsproblemerne skyldes. Nedsat fertilitet grundet fx kromosomfejl, har vi som fysioterapeuter ikke gode redskaber til at kunne behandle. Men mange mekaniske faktorer kan være årsag til nedsat fertilitet, og her kan fysioterapi være aktuelt.

Nerverne går fra rygsøjlen ud til organerne. Opstår der en problematik i rygsøjlen, vil der også opstå en problematik i det tilsvarende indre organ, fordi nerverne påvirkes. Omvendt kan en problematik i et indre organ også komme til udtryk som en rygproblematik. Dette baseres øvelsesterapien blandt andet på. Vi skal arbejde med ryggen for at sikre optimal nerveforsyning til og fra de indre organer, så der ikke opstår spasmer i organmuskulaturen, hvilket bl.a. kan gøre livmoderen irritabel og give smerter i underlivet. Problematikker i rygsøjlen kan bl.a. skabes pga. en skade eller overdreven belastning som fx dårlig holdning, siddestillinger eller arbejdsstillinger.

Har organerne i underlivet dårlige pladsforhold, måske fordi hoftebøjeren er stram, eller fordi der er arvæv i underlivet, så kan de ikke bevæge sig frit.
Livmoderen, æggestokkene og æggelederne er konstant i bevægelse for at holde alle processer i kvindens cyklus i gang. Har organerne ikke mulighed for det, kan det få betydning for den reproduktive funktion. Det kan det også fordi, at den manglende mobilitet i underlivet kan nedsætte blodcirkulationen til organerne, så livmoderen og æggestokkene ikke får nok næring og ilt gennem blodet, til at kunne fungere fuldt ud.

Øvelsesterapien er specifik, dvs. den består af bestemte øvelser, og øvelserne tilpasses specielt til dig. Måske har du en bagoverbøjet livmoder, som der skal tages hensyn til? Med rette øvelser kan du selv hjælpe livmoderen til bedre mobilitet og placering.

Mojzisova-metoden

Metoden er opkaldt efter den tjekkiske fysioterapeut Ludmila Mojzisova (1932-1992). Hun arbejdede på de gynækologiske afdelinger på hospitalerne i Prag og Brno i Tjekkoslovakiet, og udviklede i 1970’erne Mojzisova-metoden. Den opstod på baggrund af tendenser, som hun så hos flere af sine infertile klienter. Mange af dem havde uhensigtmæssig holdning, svage ballemuskler samt (ofte asymmetriske) spændinger i ryggen, inderlårene og bækkenbundsmuskulatur. Hun mente, at disse holdningsproblemer og muskulære dysfunktioner skabte afklemning, træk og irritation ved nerverens udspring i rygsøjlen.
Nerverne går fra rygsøjlen ud til organerne. Opstår der en problematik i rygsøjlen, vil der også opstå en problematik i det tilsvarende indre organ, fordi nerverne påvirkes. Omvendt kan en problematik i et indre organ også komme til udtryk som en rygproblematik og give fx smerter eller spændinger. Udover nervepåvirkning mente Mojzisova også, at muskulære spændinger i ryg og bækkenområdet forårsaget af eks. stress, inaktivitet eller dårlige arbejdsstillinger, kunne nedsætte blodforsyningen til de reproduktive organer så ilt, næring og hormontransport blev svækket. Og det med betydning for fertiliteten og især udviklingen i den tidlige graviditet.

Mojzisova-metoden har en kombineret tilgang bestående af hhv. manuel behandling og øvelsesterapi. Ved behandling mobiliseres leddene og spændt muskulatur løsnes. Ved øvelsesterapi optimeres forholdene og bevægeligheden i underlivet, så de reproduktive organer opnår bedst mulige betingelser for at kunne fungere optimalt.

Faktisk var det de daglige hjemmeøvelser og bevidsthed omkring holdning og ergonomi, som var det primære i Mojzisova’s fertilitetsbehandling. Hvordan du i dagligdagen bruger din krop, betyder nemlig meget, når du gerne vil være gravid.

Mojzisova havde størst succes med at behandle kvinder, som havde tendens til hyppige aborter, kvinder med tidligere traumer eller operationer i mave- og bækkenregionen.

Både Anette og Anne Sofie er certificerede i Mojzisova-metoden, da de har gennemført tre kurser, hvor de er blevet undervist af Vlasta Bezvodová fra Prag, der selv var elev af Ludmilla Mojzisova.

I tvivl om fertilitetsfremmende øvelsesterapi kan hjælpe dig?

Så er du er altid velkommen til at kontakte os eller til at booke en uforpligtende og gratis afklarende samtale.

Hvis du har spørgsmål til behandlingen, så udfyld vores kontaktformular og skriv gerne lidt om dig selv og dine udfordringer, så vil vi vende tilbage med hjælp der passer lige til dig.

Book en tid i dag

Sygeforsikringen Danmark

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark kan du få tilskud til din behandling eller træning her hos os, da vi er fysioterapeuter og samarbejder med Danmark. Er du medlem og ønsker tilskud, så informer os herom, så vi kan registrere dit tilskud. Du kan ikke bruge en henvisning fra din læge her hos os.

Både Anette og Anne Sofie er certificerede i Mojzisova-metoden, da de er blevet undervist af Vlasta Bezvodová fra Prag, der selv var elev af Ludmilla Mojzisova.

I klinikken har vi holdforløb og workshops i fertilitetsfremmende øvelsesterapi

Styrk din Fertilitet

Læs mere om holdforløbet her
Vi kombinere gerne øvelserne med

manuel fertilitetsfysioterapi

Læs mere her