Mange gravide kvinder oplever smerter i bækkenet eller ryggen i deres graviditet. Smerterne starter oftest i den sidste del af graviditeten, dog oplever nogle kvinder, at smerterne begynder de første uger af graviditeten. Årsagen til graviditetsrelaterede bækkensmerter er ukendt, men meget tyder på at smerterne skyldes en øget belastning af bløddelene, dvs. muskler, sener og ledbånd og muligvis hævelse af leddene.
Undersøgelser viser, at hvis man tidligere har haft ondt i lænden, så har man større risiko, for at få smerter i bækkenet under sin graviditet. Der er også en øget risiko for smerter i bækkenet, hvis man er i dårlig fysisk form. Det er derfor vigtigt at blive ved med at træne, men på et passende niveau.
Hvad er bækkenet?
Bækkenet er bygget op som en ring, bestående af tre knogler; to hofteben samt korsbenet. Disse knogler er samlet af tre led. Fortil mødes de to hofteben i en ledforbindelse som hedder symfysen. Bagtil mødes hoftebenene med korsbenet i to led, som hedder SI-leddene (sacroiliaca). Korsbenet er basen for rygsøjlen og i forlængelsen af korsbenet sidder halebenet.
For at kunne være stærkt og stabilt er bækkenet dækket med muskler, sener og ledbånd. Bækkenet skal dels bære kropsvægten, dels virke som en støddæmper ved at give efter og bevæge sig ved belastning. Ved en graviditet kommer der yderligere belastning på.
Hvorfor får man bækkensmerter?
Nogle kvinder har smerter fortil ved symfysen, andre bagtil omkring det ene eller begge SI-led. Nogle har smerter ved alle tre led – dette kaldes bækkenløsning. Det er kun 2-10 % af alle gravide i Danmark, som har bækkenløsning. Smerterne medfører ofte et nedsat aktivitetsniveau, som for nogle betyder at de ikke kan købe stort ind, for andre kan det betyde at de har svært ved at klare en almindelig hverdag.
Smerterne opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Nogle oplever smerte når de foretager sig bestemte ting, såsom at støvsuge, bukke sig ned eller vende sig i sengen. Andre mærker det også ved at sidde eller stå i den samme stilling i længere tid.
Hvad kan man gøre ved bækkensmerter i graviditeten?
Selvom at man har bækkensmerter, har kroppen brug for aktivitet og bevægelse. Under graviditeten er der en større belastning på kroppen pga. den ekstra vægt af både barn, livmoder, væske mv. Du skal derfor være opmærksom på din kropsholdning og dine arbejdsstillinger i hverdagen. Det er meget forskelligt, hvad der udløser smerter hos den enkelte, så brug dig selv fysisk, i den udstrækning du kan og husk, at du også kan få smerter, hvis du ikke bevæger dig for lidt. Har du mange smerter, kan det være at du skal skære ned på eller ændre dine daglige aktiviteter ved f.eks. at reducere dine daglige gøremål eller fordele opgaverne over dagen. Sætte tempoet ned og holde hyppige hvilepauser.
Her i klinikken har alle fysioterapeuterne stor erfaring i at behandle gravidrelaterede smerter og problemer. Vi tilbyder både individuel behandling, vejledning, træning samt flere ugentlige Gravidpilates hold.
_
Kildehenvisning:
– DUGOF
– Bækkensmerter.dk
– Sundhed.dk