Skip to main content

Hvad betyder fysisk berøring for det lille barn?

Skrevet af Maria Kiørboezoneterapeut & babyterapeut.
Udgivet d. 02.02.23

Er det en luksus-ting at massere sin baby? Mærke alle folderne og elastikkerne, eller blidt massere babys fødder som aftenrutine? Eller bruge tid og penge på selv at få kropsterapi? Bestemt ikke! Det kan måske lyde som en luksusstund, velvære og rart, men det er så meget mere end det Vores krop har i den grad brug for fysisk berøring, og der er mange studier som peger på, at fysisk terapeutisk berøring har en positiv virkning på både det fysiske og mentale helbred. I dette blogindlæg er der særligt fokus på fysisk berøring i forhold til det lille barn.

Hvorfor er fysisk berøring vigtig?

Huden er vores største sanseorgan, og berøring – særligt for det lille barn – er livsvigtigt, da det er gennem huden vi mærker og fornemmer hinanden. Hudens følesans er den første sans som udvikles allerede i fosterstadiet. På landets neonatalafdelinger anbefales det at være hud-mod-hud med det spæde barn i dagene/ugerne efter fødslen, da det er en måde for babyen, trygt og roligt, at vende sig til at være udenfor livmoderens beskyttelse. Men egentlig gælder det ikke kun for børn født for tidligt. Alle babyer kan have glæde af hud-mod-hud i de første uger efter fødslen.

Fordelene ved at være hud-mod-hud med det spæde barn i den første tid, er ganske mange:

  • Barnet bliver mindre stresset, græder mindre, udvikler sig hurtigere, holder temperaturen, har stabilt og roligt åndedræt, ammereflekser stimuleres, kærlighedshormonet (oxytocin) frigøres
  • Det følelsesmæssige bånd og tilknytningen mellem barn og forældre styrkes

Fysisk berøring styrker selvværdet

Det fysiske og psykiske helbred er ofte forbundet med stress i krop og sind, som bl.a. viser sig som fysisk ubehag – giver ondt i maven, hovedpine og søvnforstyrrelser. Den fysiske berøring hjælper ligeledes det lille barn med at afgrænse sig kropsligt, mærke hvor dets grænse går og styrker derved kropsbevidstheden. Denne afgrænsning kan være en hjælp til barnet, når det fx skal udtrykke nonverbale behov i daginstitutionen – fx kunne gå/kravle væk, hvis barnet føler, dets grænse overskrides.  

Derudover viser undersøgelser, at den intuitive berøring fra forældre eller primære omsorgspersoner, er en måde hvorpå vi forbinder os med vores børn på og viser dem kærlighed, men også en anerkendelse af barnet. At vi intuitivt berører dem med blide, trøstende strøg, massere dem som små og fortæller dem – via vores berøring – at de er skønne, præcis som de er. I den intuitive berøring fra en forælder eller anden omsorgsperson skal barnet ikke præstere noget. Her skabes et rum hvor vi blot er tilstede med vores børn, holder dem og med vores berøring viser dem hengivenhed – og heler dem.

Ved at have en god og omsorgsfuld måde at være i fysisk kontakt med vores barn, kan vi styrke deres selvværd. At de er noget værd, blot fordi de er dem, ej fordi de har udviklet sig motorisk eller har nået en bestemt milepæl (det er selvfølgelig også fint ). Når de får fysisk kontakt, fordi de er elsket, stikker vi til noget dybere i dem, som nok kan være ”usynligt” på den korte bane, men ganske synligt på den lange.

Med den nærværende, omsorgsfulde fysiske berøring fortæller vi vores lille barn: Jeg ser dig – Jeg har dig – Jeg elsker dig.

 Hvad kan vi gøre som forældre?

Du kan starte med at berøre dit barn med massage strøg og zoneterapi fra det er ganske lille. Det kan være uden på tøjet, med strømper på og så stille og roligt afprøve berøring på huden. Husk altid at have dit barns accept til berøring. Hvis du selv føler dig stresset eller ude af balance kan barnet mærke det i din berøring, så sørg altid for at passe på dig selv og yde egenomsorg, så du kan være der for dit barn. Ligeledes kan hudens censorer mærke når du er rolig og afslappet og din ro ”smitter” af på barnets nervesystem. Det er altid en god idé at lade begge forældre massere barnet, så det ikke kun er den ene forælder barnet får fysisk kontakt fra.

Ved omsorgsfuld berøring udløses kærlighedshormonet oxzytocin, som virker beroligende og gavner kroppens nervesystem, koncentrationen og immunforsvaret, til at modstå stressede perioder. Jævnlig og omsorgsfuld berøring igennem længere tid styrker ligeledes dit immunforsvar. 

Helt konkret kan vi tilbyde vores børn tryg og omsorgsfuld berøring hele barndommen igennem. Vi kan opmuntre vores børn til fysiske kontakt i perioder med højt tempo og måske stress: 

Kærlige forslag:

  • Giv dit barn ”nøgentid” i fx 30 minutter om dagen. Vi putter ofte masser af tøj på vores små børn, der gør, at de ikke mærker sanserne i huden.
  • Giv dit barn lov til at gå med bare tæer, hvis det viser interesse for det.
  • Tumlelege er altid en god mulighed for fysisk kontakt med de lidt større børn.
  • Lad dit barn sidde tæt hos dig, når I ”lander” efter en lang dag.
  • Samsovning – fx i perioder med sygdom eller utilpashed, da oxytocin også udskilles om natten.

Inspiration

Har du brug for inspiration til at komme i gang med berøring, massage, zoneterapi til hjemme brug? Du er altid velkommen til at kontakte klinikkens babyterapeut, Maria Kiørboe eller klinikkens babyfysioterapeut Rikke Lindgaard, for yderligere viden og hjælp til at komme i gang. Maria holder desuden løbende ”Lær at give din baby zoneterapi & massage” workshops i klinikken.

Og hey, det er aldrig for sent at gå i gang med at massere eller give dit barn zoneterapi.

_
Kildehenvisning:

”Hvis du ikke rør mig, så dør jeg” – Ylva Ellneby
”Afspænding, ro og berøring” – om oxytocin helbredende virkning i kroppen – Kerstin Uvnäs Moberg
”Helende berøring af børn” – Mary Atkinson
”Babymassage” – Katrine Birk
”Babyzoneterapi” – Katrine Birk

Udgivet: 01.02.23