Skip to main content

Pas på dig selv - pas på dit nervesystem

Skrevet af Maria Kiørboe, Zoneterapeut og babybehandler.
Udgivet d. 17.11.21

Kære dig, der oplever indre uro, angstfyldte perioder og ”dårlige nerver”

Vi står i en tid hvor verden igen buldrer derudaf. Nyhedsstrømmen er overvældende, kravene om tilstedeværelse på jobbet stiger, klassearrangementer og forældremøder, weekenderne er fyldte med planer som vi ikke har haft de sidste 1 ½ år. Det kan være svært at ”kaperer” det hele, være til stede på sit arbejde, være mor, være i fertilitetsbehandling, tage opvasken, have tid til veninderne, have tid til sig selv.

Dette faglige blogindlæg er en kærlig reminder til dig, der oplever denne indre uro og stress.

Stop op.
Pas på dig.
Pas på dit nervesystem.

Vores nervesystem er det mest komplekse system i kroppen, og lidt en ”usynlig” komponent i vores sundhed og velvære. Kroppens organer kan simpelthen ikke fungere uden nerveforsyning. I perioder med uro og stress belastes vores nervesystem, og denne belastning kan påvirke de indre organer, få blodtrykket til at stige, give åndenød, give muskelspændinger og denne der ”sitrende” fornemmelse i kroppen. Det er kroppen som LARMER og fortæller os – klog som kroppen er – at vi skal tage os af den.

Hvordan har vagusnerven indflydelse på vores nervesystem?

I zoneterapien aktiveres det autonome nervesystem gennem trykpåvirkning på fødderne. Det autoimmune nervesystem består af det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. I utrygge og stressede situationer bliver de sympatiske impulser kraftigere og vores organer reagerer på situationen og tager bestik af den. Når den potentielt stressende og utrygge situation er drevet over, tager det parasympetaiske nervesystem ”over” og bringer kroppens funktioner ”tilbage” til normal tilstand, ro og balance.

Vagus nerven er den vigtigste parasympatiske nerve i vores skønne system. VAGUS betyder ”vandrende” og er den længste og mest forgrenede nerve vi har i kroppen. Den påvirker stort set alle indre organer, så er der rod med vagus nerven, kan det fx påvirke vores fordøjelse, hormonbalance eller andet. Zoneterapi med vagus nerven i fokus kan være en vej ud af uro og angst eller traumatiske oplevelser. Fx kan en fødsel i sig selv være traumatisk, ikke kun hvis den er foregået i utryghed, akut farlig situation, men også blot det at føde kan være så voldsomt for kroppen, at man i tiden efter oplever og genoplever uro, angst og stress. I sådanne tilfælde er der brug for heling af kroppens oplevelser – samt hjælp fra en specialiseret psykolog.

Pas på dit nervesystem

At blive holdt og strøget, masseret og afspændt giver kroppens ”kamp-flugt” mekanisme en pause og hvilen og roen kan i sig selv være en heling. Zoneterapiens force er her, at der ved behandling kun på fødderne og nederste del af benene sker en ”grounding” (jordforbindelse) under behandlingen. Klienter kan opleve det som dybe suk, pludseligt kulde/varme skifte, spænding i nakke eller andre steder slippes. Det der sker under behandlingen af nervesystemet er at hvilepulsen falder – mange klienter oplever at ”falde” ind og ud af bevidsthed, blodsukkeret reguleres via behandling på leveren, trykpåvirkning på storetåen (zonen for hjernen) hjælper med at dæmpe angst, tankemylder og depressive tanker. Vagus nerven har således en central rolle i forhold til vores velbefindende samt hvordan vi håndterer stress.

Vagus nerven kan ofte blive irriteret af muskelspændinger i nakken. Særligt i fosterets sidste tid inden fødslen, hvor fosteret står fastkilet med hovedet nedad samt det enorme pres under fødslen, kan være en stor belastning for nakken.
Hos det lille barn er zoneterapi et fantastisk redskab til behandling af vagus nerven, da det foregår via zonerne for vagus nerven på babys fødder.

Hvem kan have gavn af et behandlingsforløb hvor nervesystemet er i fokus?

  • Babyer med nakkespændinger
  • Babyer som er urolige eller har dårlig søvn
  • Babyer som græder meget (kolik)
  • Babyer som fx skal opereres, have klippet tungebånd eller lign.
  • Folk som lider af stress
  • Folk som er angste eller deprimerede
  • Folk med nervesmerter (sitrende eller prikkende fornemmelse)
  • Folk med mange spændinger i nakke, skulder og ryg
  • Folk med søvnforstyrrelser
  • Gravide med fødselsangst
  • Forældre med efterfødselsreaktion

Zoneterapi er ikke en mirakelkur eller et quick fix. Hvis du vil til bunds i problemet, skal du ofte have flere behandlinger inden kroppens ressourcer stille og roligt genopbygges.

Små tips til at passe på dit nervesystem

  • Vinterbadning eller vekselbad (varmt – koldt fodbad, koldt vand i ansigtet)
  • Søvn og hvile
  • Rolig vejrtrækning
  • Gå langsomt (mindfull walking)
  • Sund fordøjelse (husk at komme på toilettet!)
  • Kæbeafspænding
  • Zoneterapi
  • Andre former for kropsterapi hvor kroppen ikke ”manipuleres”, fx kranio sakral terapi, afspændingsmassage, oxzytocinmassage, rebozo, elastic movement

Kærligst, Maria