Kære gravide, du står nu foran din fødsel og ved ikke hvad der venter dig. For en fødsel kan hverken forudsiges eller kontrolleres, så hvordan kan du forberede dig til den?
Det bedste du kan gøre er at mærke efter, hvad der skal til, før du føler dig klar til at føde. Der findes mange forskellige tilbud til de gravide, og det kan være svært at navigere i, og særligt hvis det er første gang du er gravid.
Gennem dette blogindlæg sætter vi fokus på nogle af de tiltag, der kan være gavnlige for dig og din krop op til fødslen og under som kan hjælpe dig under fødslen. Afslutningsvis kommer vi omkring igangsættelse, da vi ved at mange gravide har en bekymring om at gå over tid, og blive sat i gang. Med den rigtige information kan du træffe din beslutning på et oplyst grundlag, og forhåbentligt finde en tryghed i, at du har truffet det rette valg for dig og din krop.
Kærlighedshormonet oxytocin
Kærlighedshormonet oxytocin spiller en helt afgørende rolle under din graviditet, fødsel, og i tiden efter fødslen. Det er det hormon som virker muskelsammentrækkende på din livmoder, og som derved stimulerer dine veer. Når fødslen er i gang, øges mængden af oxytocinhormoner, og vil tilsammen fungere som din krops naturlige smertelindring. Når du har født, vil oxytocinet aktivere din nedløbsrefleks, og ”fortælle” kroppen, at barnet er født og har brug for mad.
Oxytocinet er antagonist til stresshormonet kortisol, hvilket betyder at når oxytocinet-niveuaet stiger, vil kortisol-niveauet falde. Det samme gør sig gældende den anden vej rundt, så derfor er det godt at have et højt niveau af oxytocin inden fødslen går i gang, og undervejs i fødslen. Også med tanke på at det har en smertelindrende effekt på kroppen. Oxytocinet kan opbygges over tid, og lagres i kroppen ved at gøre forskellige ting som booster oxytocinet. Oxytocinet kaldes for kærlighedshormonet af den grund, at den aktiveres ved kys og kram. Så det er en af måderne du kan øge dit oxytocin niveau. Oxytocinet vil også respondere på dit humør og dine omgivelser samt dit energi-niveau. Derfor er det også særligt vigtigt, at du passer godt på dig selv i tiden op til din fødsel. Og det er helt naturligt og acceptabelt, hvis du har brug for at sove to lure om dagen, selvom du er på barsel. For din krop er på arbejde døgnet rundt, og af den grund er der også indlagt en barselsperiode inden din termin, så du netop har mulighed for at hvile dig, og så både din krop og din baby kan samle kræfter til fødslen.
Nedenfor har vi samlet en række tiltag, som øger dit oxytocin:
- Omgås med de mennesker, der gør dig glad og tryg
- Holdes tæt, og kysse og kramme
- Mærk efter fra dag til dag, hvad du har lyst til og brug for
- Indlæg pauser i løbet af dagen, så din krop får ro og hvile
- Fodbad og fodmassage skaber jordforbindelse
- Massage ved brystområdet og på selve brystet vil både øge dit oxytocin, men også stimulere dine mælkekirtler
- Massage på hele kroppen samt rebozomassage vil også øge dit oxytocin, og have en beroligende effekt på både dig og dit barn
- Blid massage af maven, mens du ligger på ryggen med bøjede ben, eller på siden. På denne måde skabes der også kontakt til barnet, og det kan være en god måde for din partner at være med på, ved at lade ham/hende give dig massage på maven.
- Lytte til din yndlingsmusik og overveje om du vil have musik med til din fødsel
- Gå en tur, hvis du kan holde til det. Selv en kort tur kan være nok, og er gavnlig for både din krop og dit barn.
Hvad gør rebozomassage under min graviditet og i fødslen?
Rebozomassage kan bruges til at afspænde din krop i løbet af graviditeten, men kan også være med til at skabe mere omkring barnet op til fødslen, så det nemmere kan komme ud under fødslen. Herved kan fødselsforløbet afkortes og veerne kan være mere effektive. Teknikkerne kan også læres af din partner eller den person som skal med til din fødsel, og kan bruges undervejs i fødslen for at stimulere veerne eller give kortvarig ro til kroppen. Rebozomassagen kan gives med vuggende og rystende teknikker ved hjælp af et sjal eller et tørklæde. Denne massageform løsner blidt op for dine muskler, ligamenter og led, så spændinger og smerter reduceres, samtidig med at den har en beroligende effekt på både dig og dit barn.
Hvordan må jeg træne under graviditeten og op til fødslen?
Der er mange fordele ved at holde sig i gang i graviditeten, og det er aldrig for sent at begynde. Bevægelse i din graviditet kan både være smertelindrende og kan øge dit overskud. Dette er også gældende under din fødsel. Når du i din graviditet bevæger dig, styrker du kroppen til selve fødslen, således at du her har bedre kropskontrol og flere kræfter til at bevæge dig omkring. Stillingsskifte under en fødsel kan både være smertelindrende, med til at hjælpe baby ned igennem bækkenet, og være forebyggende ift. bristninger. Motion/bevægelse kan være mange forskellige aktiviteter og du skal finde det, der passer til dig og ikke giver dig smerter.
Vi har her oplistet en række relevante (pilates)øvelser, som gavner selve fødslen, og gør din krop klar til fødslen:
- Knibeøvelser
Det er en god ide at træne din bækkenbund, ikke kun med henblik på at få en stærk bækkenbund, men også med fokus på at lære at slappe af i musklerne og kontrollere bækkenbunden. Jo bedre fornemmelse du har af din krop, jo lettere er det for dig at slappe af under fødslen – og at træne dig op igen bagefter. - Bækkentilt i alle stillinger
Her menes cat/cow i knæ-fire-stående, som laves ved at skiftevis krumme og svaje i ryggen. Øvelsen øger bevægelsen i bækkenet og skaber god cirkulation i underlivet. - Bredstående squat
Denne stilling kan bruges under fødslen, hvorfor det kan være godt at afprøve den forinden, og mærke om den er rar for dig at stå i. Du vil også kunne opbygge en større udholdenhed ved at træne den bredstående squat jævnligt under graviditeten, og i ugerne op til fødslen. - Hugsiddende stilling
Denne stilling vil ligesom den bredstående squat, også kunne bruges under fødslen. Når du sidder på hug, trænes styrken i dine ben men også i din bækkenbund, og denne stilling kan samtidig være afspændende for bækkenbunden. - Boldøvelser
Sid på en bold og lav små hoppe/bounce bevægelser på bolden, eller lav store cirkler med hofterne. Dette skaber bevægelse i bækkenet og kan virke smertelindrende.
Hvad er naturlig modning til en gravid?
Akupunktur benyttes i større udstrækning som en fødselsmodnende behandling, for at optimere betingelserne for en naturlig og komplikationsfri fødsel. Behandlingens formål er at forberede kvindens krop til den forestående fødsel samt understøtte fysiologien i graviditetens sidste uger og kroppens modningsproces til fødsel. Det gør man ved at stimulere nogle af de punkter, der aktiverer, modner og blødgør livmoderhalsen. Det anbefales at påbegynde den fødselsmodnende behandling fra fulde 37 uger. Erfaringer og forskning fra New Zealand og Norge viser god effekt af fødselsmodnende akupunktur i forhold til at undgå graviditeter langt over termin og dermed medicinsk igangsættelse.
Men det er vigtigt at understrege, at fødselsmodnende akupunktur ikke er det samme som at sætte en fødsel i gang, men er en understøttelse af kroppens naturlige fysiologiske modning. Så vores intention som terapeuter, er ikke at forcere fødslen, men at støtte din krop i den proces som der sker helt af sig selv i de sidste uger inden termin. Har du derimod fået en dato for medicinsk igangsættelse, kan modningsakupunktur være særligt gavnligt, da det kan give et mildere igangsættelsesforløb, idet kroppen er blevet støttet og modnet op til.
Er det bedst at tage imod igangsættelse af fødslen eller afvente spontan fødsel?
I Danmark har vi en tradition for at passe godt på dig som gravid, og følge dig tæt når du har passeret terminsdatoen, så du på det rette tidspunkt, kan tilbydes en igangsættelse af fødslen.
Der kan være gode grunde til at sætte en fødsel i gang: Hvis barnet ikke vokser i livmoderen eller hvis mor er syg, og kun bliver rask af at få født. Men er mor og barn sunde og raske, er igangsættelse på indikationen ”overtid” nødvendigvis ikke en god ide, fordi det kan forstyrre kroppens naturlige proces.
Det er derfor godt, at kende til dine muligheder ift. igangsættelse. Lige nu er anbefalingen i Danmark at tilbyde igangsættelse fra 41+5.
Skulle du blive tilbudt en igangsættelse, må du altid spørge ind til, om den er nødvendig eller om det ville være forsvarligt at se tiden an for nogle dage, i håb om at fødslen kan gå i gang naturligt og spontant. Er igangsættelsen derimod nødvendig, kan du også spørge ind til de forskellige muligheder for igangsættelse, og hvordan de hver især vil påvirke din krop.
Så snart du går over din terminsdato, vil du blive fulgt nøje på sygehuset, og der bliver foretaget en hjertelydskurve (CTG) og en scanning, for at sikre at graviditeten ikke påvirker dig og dit barn uhensigtsmæssigt. Din jordemor vil også på baggrund af en indvendig undersøgelse, vurdere hvor tæt du er på at gå i fødsel, ud fra om din krop er moden eller umoden. De ting hun vil kigge på under en undersøgelse, er om din livmoderhals er blød og afkortet, om du er begyndt at åbne dig, og hvor dybt barnet står med sit hoved i bækkenet. Du vil altså være i trygge hænder undervejs, og du har mulighed for at have en åben dialog med din jordemor omkring, hvor langt din krop er ift. fødslen. Og statistisk set går rigtig mange fødsler i gang af sig selv, og det får du som oftest den bedste fødsel af, fordi kroppen er moden og klar. Men så længe du kender til dine muligheder, og ved, hvordan de forskellige tiltag vil påvirke din krop, kan du møde din fødsel med tryghed og vished.
Du kan læse mere om igangsættelse af fødslen i dette informationsmateriale, som er udarbejdet af et forskerteam af jordemødre her.
Du er også velkommen til at kontakte vores jordemoder Gitte Thetmark, hvis du har flere opklarende spørgsmål angående igangsættelse af fødslen. Gitte kan kontaktes på mail: gitte@denbedstefoedsel.dk
Gitte tilbyder også privat fødselsforberedelse i klinikken, under navnet ”den bedste fødsel.”
_
Vi håber at du føler dig mere informeret og har fået et indblik i, hvad du kan gøre undervejs i din graviditet og i terminsperioden. Vi står altid klar til at svare på spørgsmål, og hjælpe dig på din vej mod at blive mor. Vi står her også igen efter din fødsel, når den nye tilværelse venter og der er andre behov og spørgsmål.
Her på vores hjemmeside har vi samlet en oversigt og beskrivelse af alt det vi kan tilbyde under en graviditet, og hvor du også kan læse mere omkring det vi har nævnt i dette blogindlæg.